Un banal aliment devine produs de lux în toată Europa. Cât a ajuns să coste

cumpărături market
Sursa foto: Unsplash

Untul a devenit un produs de lux în toată Europa, potrivit Știrile PRO TV. Cum mai este puțin până la Crăciun, se muncește intens în cofetării și patiserii pentru a satisface comenzile. 

Prețul din ce în ce mai mare al ingredientului necesar pentru preparatele dulci din făină le creează probleme cofetarilor.

Se scumpește untul, se scumpesc și produsele de patiserie din cauza producției scăzute de lapte

Prețul în medie al untului a urcat cu 25% față de luna septembrie. Cele mai mari creșteri de aproape 50% s-au înregistrat în Slovacia, Germania și Franța. Prețul untului în Franța este de 10 euro per kilogram. În septembrie, francezii plăteau 8 euro per kilogram.

Francezii sunt cei mai mari consumatori mondiali de unt și refuză să facă rabat când vine vorba de prepararea faimoaselor și delicioaselor croissante, existând o regulă de aur: NICIODATĂ  margarină.

Clienții observă când patiseria sau cofetăria crește prețul la un desert și cu 5 cenți. Proprietarii de patiserii și cofetării,  deși vor să-și facă clienții fericiți, au de ales între faliment și supraviețuirea afacerii pe termen lung.

Prețul este resimțit de clienții cu veniturile modeste. Scumpirea untului este cauzată de scăderea drastică a producției de lapte la nivel global, potrivit Știrile PRO TV.

Producția de lapte scade, fermierii care au vaci sunt taxați pentru CO2

Ziarul Financiar a avertizat din 2022 că producția de lapte va scădea de la an la an, iar  „viitorul zootehniei este sumbru”.  După pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina, industria locală a resimțit din plin efectele scumpirilor în lanţ, de la energie la îngrăşăminte şi furaje pentru animale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: