Marile porturi ale lumii, amenințate de schimbarea climatică – studiu

Sursa foto: Pixabay

Creșterea nivelului mărilor determinată de criza climatică va copleși multe dintre cele mai mari porturi petroliere din lume, arată un nou studiu, potrivit The Guardian.

Oamenii de știință au declarat că amenințarea este ironică, deoarece arderea combustibililor fosili provoacă încălzirea globală. Ei au afirmat că reducerea emisiilor prin trecerea la energia regenerabilă ar opri încălzirea globală și ar furniza energie mai fiabilă.

Conform analizei, treisprezece dintre porturile cu cel mai mare trafic de superpetroliere vor fi grav afectate de o creștere de doar un metru a nivelului mării. Cercetătorii au afirmat că două porturi de mică altitudine din Arabia Saudită – Ras Tanura și Yanbu – sunt deosebit de vulnerabile. Ambele sunt operate de Aramco, compania petrolieră de stat saudită, iar 98% din exporturile de petrol ale țării pleacă prin aceste porturi.

Porturile petroliere Houston și Galveston din SUA, cel mai mare producător de petrol din lume, sunt, de asemenea, pe listă, la fel ca și porturile din Emiratele Arabe Unite, China, Singapore și Țările de Jos.

Cele mai recente date științifice publicate de International Cryosphere Climate Initiative (ICCI) arată că o creștere de un metru a nivelului mării este acum inevitabilă în decurs de aproximativ un secol și ar putea avea loc încă din 2070, dacă straturile de gheață se prăbușesc și emisiile nu sunt limitate. O creștere și mai catastrofală, de 3 metri, este probabil inevitabilă în următorul mileniu sau două și ar putea avea loc chiar la începutul anilor 2100.

Creșterea nivelului mării cauzează deja probleme în întreaga lume, chiar înainte de a depăși dezvoltarea liniei de coastă. Creșterea înregistrată până în prezent înseamnă că valurile de furtună sunt mai mari și mult mai susceptibile de a provoca inundații costiere, în timp ce infiltrarea apei sărate în zonele de coastă poate coroda fundațiile, notează cercetătorii. Reducerea drastică a emisiilor nu numai că ar încetini ritmul de creștere a nivelului mării, dar ar limita și creșterea finală.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: