Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că reorganizarea administrativ-teritorială ar trebui să intre în vigoare la viitoarele alegeri. Liderul PSD a subliniat că este vorba despre „o reformă structurală”, care „trebuie discutată, prezentată, trecută prin Parlament și făcută nu pe colțul mesei, pompieristic sau electoral”.
„Eu să acționez ca pe timpul comunismului, paușal, n-o s-o fac niciodată.”
Liderul PSD a precizat că, în opinia sa, reorganizarea administrativ-teritorială ar trebui „să intre în vigoare la viitoarele alegeri”.
„E o reformă structurală, trebuie discutată, prezentată, trecută prin Parlament și făcută nu pe colțul mesei, pompieristic sau electoral. România are nevoie și de o reformă administrativ-teritorială, cum are nevoie și de o reformă bugetară, o reformă a companiilor de stat. Intrăm într-o altă eră”, a adăugat Ciolacu.
Context. Marcel Ciolacu a primit undă verde luni în Consiliul Politic Național al PSD să demareze reorganizarea administrativ teritorială printr-un proiect de lege, au declarat pentru G4Media surse politice. Acest lucru înseamnă redesenarea județelor și, posibil, redefinerea localităților.
Premierul Marcel Ciolacu a confirmat ulterior informația dezvăluită de G4Media. “Aș dori în această sesiune să venim cu un proiect (de lege) de reorganizare teritorială”, a declarat șeful PSD, la întrebările reporterilor.
Comisia din cadrul PSD va realiza proiectul de lege, care ulterior va fi negociat în coaliția guvernamentală și apoi depus la Parlament.
Cel mai recent în octombrie 2024, USR a depus primele proiecte din pachetul legislativ pentru reforma administrativ-teritorială a României, potrivit unui comunicat. Măsurile propuse includ reducerea numărului de județe și de localități, dar și reorganizarea Bucureștiului, astfel încât să rezulte un stat mai mic, cu mai puține instituții, în care banul public se cheltuie cumpătat.
Necesitatea de a reduce numărul de unități administrativ-teritoriale rezultă și din realitatea că 9 din 10 localități din România sunt falimentare în primul rând pentru că sunt prea mici. România are nevoie de structuri care să o dezvolte, nu de unele care doar să toace banii în beneficiul clientelei de partid, arată USR.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News