Includerea României în Programul Visa Waiver și aderarea completă la Spațiul Schengen reprezintă două dintre cele mai importante obiective naționale atinse de Ministerul Afacerilor Interne, având un impact semnificativ asupra cetățenilor, economiei și profilului internațional al României, a declarat vicepremierul și ministrul afacerilor interne Cătălin Predoiu într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro în contextul aderării României la programul Visa Waiver.
El a evidențiat faptul că aceste realizări reflectă angajamentul constant al autorităților române de a promova cele mai înalte standarde de securitate, combatere a infracționalității și cooperare internațională.
Totodată, Predoiu, în mandatul căruia fost realizată integrarea deplină a României în spațiul Schengen, a menționat beneficiile economice, politice și sociale generate de aceste măsuri, care consolidează parteneriatul strategic cu SUA și integrează România mai profund în Uniunea Europeană.
“Prin includerea în Programul Visa Waiver, România demonstrează că este un partener de încredere și stabilitate, cu convingeri ferme în ceea ce privește garantarea libertăților și drepturilor fundamentale ale cetățenilor săi. (…) Admiterea României ca membru deplin în Spațiul Schengen desăvârșește procesul de integrare a României ca membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană“, a spus Predoiu, care anterior a ocupat poziția de ministru al justiției, perioadă în care UE a ridicat Mecanismul de Cooperare și Verificare instituit României la aderare, o decizie considerată importantă în vederea integrării ulterioare în zona de liberă circulație Schengen.
CaleaEuropeană.ro: După succesul aderării depline a României la Spațiul Schengen la 1 ianuarie, ce înseamnă acest nou rezultat major, acela al eliminării vizelor pentru SUA, prin intrarea României în Programul Visa Waiver?
Cătălin Predoiu: Au fost doua obiective majore pentru MAI, ambele îndeplinite. Sunt obiective cu impact major pentru cetățeni și mediul economic. Înțeleg, potrivit unor evaluări, pe care nu am cum să le verific, dar provin din mediul de afaceri, că Schengen va genera venituri suplimentare în economia națională de peste 2 miliarde euro anual. Deci, sunt obiective importante nu numai pentru MAI, ci și pentru România, pentru cetățenii români.
În ceea ce privește Visa Waiver (PVW), includerea României în Program reflectă soliditatea parteneriatului dintre SUA și România și voința de a răspunde provocărilor și amenințărilor regionale și globale, cu o contribuție majoră la parcursul democratic, creșterea prosperității și securității cetățenilor noștri.
Programul de scutire de vize al SUA este, în primul rând, un parteneriat cuprinzător de securitate care solicită țărilor participante să îndeplinească standarde înalte în mod consecvent în domeniile combaterii terorismului, imigrației, aplicarea legii, securitatea pașapoartelor și managementul frontierelor.
Pe lângă componenta securitară, cele două instrumente au și o componentă economică, cu un impact extrem de important și de valoros pentru România.
În plus, cetățenii români se bucură de mai multe facilități în ceea ce privește exercitarea dreptului la liberă circulație și, în același timp, România și-a consolidat profilul de țară sigură din punct de vedere al securității interne.
Un beneficiu imediat pentru cetățenii români care vizitează SUA în scop de afaceri sau turistic este că aceștia nu vor mai trebui să se deplaseze la o ambasadă sau un consulat american pentru obținerea vizei, ci vor putea obține aprobarea on-line, în mai puțin de 3 zile, economisind și timp și bani.
CaleaEuropeană.ro: Care au fost eforturile pe care dumneavoastră și Ministerul Afacerilor Interne le-ați întreprins în acest sens și cum am reușit să convingem partenerul strategic american?
Cătălin Predoiu: Din perspectiva MAI, acest moment subliniază fără echivoc angajamentul ferm de a promova cele mai înalte standarde de securitate, de combatere a infracționalității transfrontaliere și de gestionare a frontierelor, subiect care va rămâne tema centrală a cooperării bilaterale.
În acest context, Ministerului Afacerilor Interne i-a revenit un rol extrem de important, din perspectiva îndeplinirii criteriilor tehnice pentru includerea în Program, prevăzute de legislația americană pe linie de schimb de informații polițienești, imigrație, documente de călătorie și de identitate, screeningul călătorilor și nu în ultimul rând de contra-terorism.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News