Comisia Europeană va veni în următoarea perioadă cu primele propuneri de simplificare și reducere a reglementărilor pentru mediul de afaceri, potrivit concluziilor Consiliului pentru afaceri economice și financiare (ECOFIN) al UE de marți și a declarațiilor oficialilor europeni. Aceasta a fost prima ședință ECOFIN din președinția poloneză a Consiliului Uniunii Europene.
La întrunirea ECOFIN de ieri, miniștrii de finanțe ai Uniunii Europene au avut pe ordinea de zi inclusiv o dezbatere privind asigurarea unui mediu de afaceri competitiv în Europa prin simplificarea, revizuirea și reducerea reglementărilor și scăderea prețurilor la energie. Aceștia trebuie să furnizeze informații Comisiei cu privire la ce măsuri de simplificare ar dori să fie incluse în pachetul ”omnibus” care vizează reducerea poverii administrative pentru mediul de afaceri european.
Andrzej Domanski, ministrul finanțelor al Poloniei, a afirmat într-o conferință de presă că Europa trebuie să scadă prețurile la energie, să simplifice ”de o manieră radicală” reglementările pentru mediul de afaceri și să se asigure că mai mult capital privat intră în economiile europene.
”Energia este cel mai important factor pentru competitivitatea Europei – din cauza asta a fost menționată de 600 de ori în raportul Draghi. Din cauza asta am început președinția poloneză cu o discuție despre reducerea costurilor energetice. Am preluat raportul FMI care arăta în mod clar că este nevoie de integrarea în continuare a piețelor energetice pentru reducerea eventuală a prețurilor. Miniștrii au fost de acord cu privire la nevoia de a integra în continuare piețele energetice, că trebuie să reducem povara birocratică în special prin reducerea procedurilor de emitere a autorizațiilor, și să accelerăm investițiile”, a spus Domanski în conferința de presă de după ECOFIN.
Potrivit acestuia, în cadrul ședinței de marți s-a purtat și o discuție despre cât de suprareglementată este economia europeană.
”Statele membre și-au exprimat sprijinul pentru simplificarea reglementărilor și reducerea poverilor administrative asupra companiilor. Mesajul este foarte clar: Europa trebuie să fie o super-putere economică, nu o supra-putere în materie de reglementări”, a mai declarat ministrul finanțelor polonez.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor, în cadrul dezbaterii, ministrul român al finanțelor, Tánczos Barna, a subliniat susţinerea României pentru ”măsuri cât mai ample, în particular în privinţa întreprinderilor mici şi mijlocii, astfel încât să fie încurajată competitivitatea economiilor europene” în actualul context global dificil.
La rândul său, în cadrul ședinței ECOFIN, Giles Roth, ministrul de finanțe al Luxemburgului, a subliniat că mediul de afaceri european a fost supraîncărcat cu reglementări în ultimii ani.
”Este nevoie urgent de acțiuni prin care să reducem reglementările. Mai întâi trebuie să eliminăm și să simplificăm reglementări care sunt sunt lipsite de consistență sau care se suprapun cu altele. Avem nevoie și de o abordare mai proporțională asupra reglementării: ar trebui să reglementăm doar ceea ce trebuie reglementat. Va trebui să luăm în considerare și efectele extrateritoriale ale suprareglementării, iar piața unică trebuie să fie puternică, deschisă și competitivă”, a afirmat ministrul de finanțe luxemburghez.
Oficialii polonezi au mai declarat că discuțiile pe subiect vor avea în mare parte loc în Consiliul pentru competitivitate al Consiliului, în timp ce ECOFIN se va concentra pe simplificare, reducerea prețurilor la energie și oferirea de noi impulsuri pentru companiile de servicii financiare.
”Vom lucra de asemenea pentru întărirea uniunii pieței de capital. Cu sprijijnul Comisiei, va fi finalizată propunerea legislativă pentru reducerea ciclului de decontare (a tranzacțiilor financiare) la T+1 (de la T+2). Suplimentar, vom începe lucrul pe o propunere legislativă pentru securitizare (și implicit creșterea ofertei de servicii de pe piețele financiare). Mai mult, vom face eforturi să reformăm codul vamal al UE, cu scopul de a obține un mandat pentru negocieri cu Parlamentul European. (…) Miniștrii au avut luni o cină informală pe subiectul prețurilor energetice și relația trans-atlantică. Ambele subiecte sunt vitale pentru restaurarea competitivității Europei. Este vital să abordăm serios prețurile energetice mari, dacă ne dorim prețuri accesibile și sigure pentru firme și consumatori. În același timp, întărirea relațiilor trans-atlantice joacă un rol cheie în cooperarea și stabilitatea Europei, care sunt esențiale pentru creșterea economică și competitivitatea noastră”, a mai spus Andrzej Domanski, ministrul finanțelor al Poloniei.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News