Previziuni pentru piața imobiliară privind prețurile apartamentelor, în 2024

proprietate imobiliară
Sursa foto: Unsplash

Piața de creditare începe să-și revină după o perioadă foarte grea marcată de costuri de finanțare ridicate. Scumpirile în lanț și ratele tot mai mari i-au făcut pe români să amâne ideea de a-și cumpăra o locuință.

De la începutul anului, tot mai mulți români caută să ia un împrumut, fie credit ipotecar, fie se gândesc la Prima Casă, pentru a-și cumpăra o locuință.

„Anul 2023 s-a încheiat fabulos pentru vânzătorii de locuințe pentru că numărul înregistrat de tranzacții a fost de trei ori mai mare față de anul 2022, în aceeași perioadă.

Unul dintre motive reprezintă condițiile mult mai prietenoase pe care băncile le oferă. Dobânzile sunt mai accesibile acum.

În al doilea rând, cota de TVA s-a modificat începând cu 2024 și tot mai mulți români au vrut să beneficieze de acea cotă redusă de 5%”, a spus expertul în imobiliare Diana Nicu.

În 2024 cota a fost majorată de la 5% la 9%

Expertul a fost întrebat la ce ar trebui să se aștepte românii. Dacă vor vedea scumpiri ale locuințelor în 2024.

„Analizând toate țările europene, vedem că România se află pe locul doi în topul celor mai accesibile locuințe.

România se dezvoltă din foarte multe direcții, atât ca și infrastructură, cât și ca element politic.

Specialiștii preconizează că inflația urmează să se stabilizeze și să scadă, iar băncile oferă dobânzi mult mai avantajoase, prețurile nu ar avea de unde să scadă.

Am ajuns să avem foarte puține locuințe noi construite în București din cauza problemelor și piedicilor la nivel de autorizări. În plus, au fost foarte multe elemente care au determinat dezvoltatorii să ia o pauză. În acest moment se dezvoltă foarte bine periferiile, pentru că acolo nu există această problemă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: