Mărgineanu, președintele UCIN R. Moldova: „Sper ca filmele să treacă barierele de peste Prut“

film
Sursa foto: Unsplash

La Iași, în perioada 9-13 august 2023, în cadrul festivalului Serile Filmului Românesc, Republica Moldova a fost prima țară invitată cu filme și cineaști. Secțiunea „Focus Republica Moldova” și-a propus să consolideze relațiile culturale dintre cele două țări.

De ceva vreme, cinematografia moldovenească încearcă să-și facă loc pe scena mondială. Dar pașii sunt mici și timizi. După spusele cineaștilor mai experimentați, faptul că încep să apară filme din ce în ce mai des e un lucru bun, care ar garanta viitorul cinematografiei moldovenești, conform adevărul.ro.

Dar e prea puțin pentru a putea spune că în Republica Moldova există o industrie, în adevăratul sens al cuvântului.

Republica Moldova are nevoie de instituirea unui fond cinematografic, după modelul care există în mai toate statele dezvoltate. Acest lucru ar permite țării să producă anual mai multe filme și chiar să ecranizeze romane ale autorilor autohtoni, este de părere președintele Uniunii Cineaștilor din Rep. Moldova, Virgiliu Mărgineanu.

La Iași, în perioada 9-13 august 2023, în cadrul festivalului Serile Filmului Românesc, Republica Moldova a fost prima țară invitată cu filme și cineaști.

„Acum că această ediție a SFR-ului aduce Focus Moldova cred că e un foarte bun început, s-a spart gheața și sper că acest eveniment să se facă în așa fel ca cinematografia, filmele din Moldova, să nu mai trăiască barierele de peste Prut și să nu mai găsească hotarul. Și în felul ăsta sper foarte mult ca cinefilii din Iași, din România, să cunoască cât mai mult ceea ce se produce în Republica Moldova pentru că noi avem filme bune, avem actori buni. Dovadă este că mulți din ei activează și aici sau mai mult aici, dar sper ca cinematografia să reușească să vadă cât mai multe coproducții”, a subliniat Virgiliu Mărgineanu, președintele UCIN Republica Moldova.

„Patul lui Procust” (regia: Sergiu Prodan, Viorica Meșină) a fost prima producție cinematografică din secțiunea Focus Republica Moldova.

Actrița din film, Tania Popa, Laurențiu Damian (președinte UCIN România), Virgiliu Mărgineanu (președinte UCIN Republica Moldova) și Narcis Afrăsinei (director adjunct Republica Moldova) au povestit despre importanța relației dintre cele două țări, mai ales din perspectiva domeniului cultural.

Motivul pentru care mă aflu aici este acela de a promova specificul culturii române din Basarabia, a produselor culturale și a artiștilor care generează produs cultural românesc din Republica Moldova către alte spații, dar și în România. Țin să-l felicit în mod special pe Andrei, directorul acestui festival, pentru inspirația cu care a gândit programul și calendarul ediției din acest an. Consider un calendar relevant pentru tot ceea ce înseamnă istoria cinematografiei și a filmului din Republica Moldova”, a subliniat Narcis Afrăsinei, director adjunct ICR Chișinău.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: