Preț infim la energia electrică în ziua de Crăciun, chiar negativ în unele ore

Sursa foto: Freepik

În România, ca și în multe piețe europene, energia electrică tranzacționată spot cu livrare în ziua de 25 decenbrie are prețuri infime sau chiar negative în anumite intervale orare.

Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare de la București pentru energia cu livrare azi, 25 decembrie, este de doar 19,73 lei (circa 4 euro/mWh), ca medie zilnică, un nivel forte scăzut care vine, cel mai probabil pe fondul unei producții semnificative din eolian, pe fondul consumului ceva mai redus, specific unei zile de sărbătoare. La momenul redactării acestei știri, eolianul era prima sursă de generare, cu peste 2.100 MW, iar România exporta energie la o putere de aproape 2.000 MW, pentru că funcționează la capacitate și centralele pe gaze și centrala nucleară.

De altfel, în unele ore ale nopții , în intervalul orar 3,4 și 5, prețul a fost chiar negativ, de -0,01, respectiv minus 0,04 lei/MWh. În alte cinci intervale orare de-a lungul zilei prețul este zero

Cel mai mare preț este înregistrat la ora 18.00 în această seară.

Prețurile mici sau chiar zero sunt o constantă a zilei de azi pe majoritatea piețelor spot europene. Astfel, în Olanda, Belgia, Germania și Franța prețul este zero, iar în piețele de lângă noi, cu care avem și conexiuni fizice, Ungaria și Bulgaria prețul este de 2, respectiv 13 euro/MWh. În Austria prețul mediu al zilei este negativ.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: