Italia speră tot mai mult că UE va relaxa normele fiscale pentru a permite membrilor să crească cheltuielile militare, în condițiile în care președintele american Donald Trump exercită presiuni asupra blocului comunitar pentru a plăti mai mult pentru propria apărare.
„Poziția politică din Europa evoluează”, a declarat pentru Financial Times Giancarlo Giorgetti, ministrul italian al Finanțelor. „Trebuie să luați în considerare această situație excepțională – acestea nu sunt vremuri obișnuite”.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a lansat la începutul acestei săptămâni, în cadrul unui summit al liderilor UE, ideea suspendării temporare a normelor privind deficitul și datoria blocului, ca una dintre mai multe opțiuni pentru a încuraja investițiile în domeniul apărării.
Italia, Grecia și Polonia au făcut presiuni, până acum fără succes, pentru ca bugetul pentru apărare să fie exclus din calculul deficitului țărilor atunci când se evaluează conformitatea acestora cu normele UE.
Giorgetti a declarat că situația geopolitică „gravă”, cu războiul în curs al Rusiei în Ucraina și presiunea exercitată de SUA asupra aliaților europeni pentru creșterea cheltuielilor de apărare, constituie o situație de urgență similară pandemiei Covid-19, când normele au fost suspendate timp de patru ani pentru a permite guvernelor să cheltuiască mai mult și să-și protejeze economiile.
În timpul pandemiei, Bruxelles-ul a fost de acord să suspende normele fiscale „deoarece situația a fost excepțională”, a spus el. „Dacă toate țările consideră că este strategic și crucial pentru viitorul Europei [să consolideze apărarea], Europa trebuie să meargă în această direcție”.
Cu o datorie publică mare și o creștere economică scăzută, Italia este unul dintre cei mai mari restanțieri ai NATO în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare, nereușind să îndeplinească obiectivul de 2% din PIB al Alianței.
Trump a declarat că va face presiuni asupra aliaților să cheltuiască cel puțin 5% din PIB pentru armatele lor – un obiectiv pe care Giorgetti l-a numit „imposibil” dacă Roma trebuie să respecte normele fiscale ale UE care limitează datoria publică la 60% din PIB și deficitul bugetar la 3% din PIB.
Citește mai multe AICI.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News