Rectorul SNSPA Remus Pricopie susține că „e regretabil” că toți cei trei candidați pro-europeni – Elena Lasconi, Crin Antonescu și Nicușor Dan- susțin demisia sau demiterea lui Klaus Iohannis, ceea ce arată „imaturitate politică” și că le e frică de „o confruntare cu politicienii extremiști pro-ruși.”
„Este regretabil că, într-un fel sau altul, toți cei trei candidați din zona pro-europeană (Elena Lasconi, Crin Antonescu și Nicușor Dan) susțin demisia / demiterea președintelui în funcție. Asta arată imaturitate politică, mai exact incapacitatea de a gândi limpede, ancorat în norme și legi, indiferent de modă și context. De asemenea, performanțele lor electorale în viitoarea competiție prezidențială nu depind de „asocierea cu Iohannis” sau „denigrarea lui Iohannis”, ci de capacitatea de a se lupta pentru România. În acest moment, nu văd această capacitate, ci văd frica de a se confrunta cu politicienii extremiști pro-ruși”, a scris Pricopie pe Facebook.
Totodată, rectorul SNSPA atrage atenția că Constituția României nu are precizări distincte pentru situația în care se declanșează o procedură de suspendare a unui președinte aflat în „prelungire de mandat” (Art. 83, alin. 2).
„Spiritul Constituției, însă, se referă la stabilitatea instituțiilor statului. Constituția limitează orice acțiune care ar putea, în mod neargumentat și nejustificat, să perturbe activitatea unei instituții, în interiorul unui mandat atribuit legal. De exemplu, Art. 89 din Constituție stabilește o serie de limitări, în situația în care Președintele Republicii ar avea în vedere dizolvarea Parlamentului. În oglindă, și Parlamentul României are limitări constituționale legate de un eventual demers strict politic de destituire a Președintelui, adică fără să existe acele elemente de încălcare a Constituției.
Prin urmare, în contextul actual, în care Președintele Iohannis se află sub incidența articolului 83, aliniat (2), din Constituția României, situație confirmată prin Hotărârea Curții Constituționale nr. 32, din 6 decembrie 2024, iar această prelungire va înceta de drept imediat după validarea alegerilor de pe 4 și 18 mai 2025, adică în mai puțin de 100 de zile, inițierea unui demers parlamentar de destituire a unui președinte aflat în prelungire de mandat nu are acoperire în textul constituțional”, explică Pricopie.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News