Știri din capitalele Europei, 1 august

Library Of Congress

BERLIN

Șomajul german a scăzut în mod neașteptat în iulie, ceea ce arată reziliența pieței muncii în ciuda condițiilor economice dificile. Oficiul Federal al Muncii a declarat marți că numărul persoanelor fără loc de muncă a scăzut cu 4.000 în termeni ajustați sezonier, ajungând la 2,604 milioane. Analiștii intervievați de Reuters se așteptau ca această cifră să crească cu 20.000.

 

PARIS

Franța va evacua cetățenii francezi și europeni din Niger, începând de marți, a anunțat ministerul său de Externe, la câteva zile după ce o juntă a preluat puterea în țara vest-africană. Înlăturarea de la putere a președintelui Mohamed Bazoum de săptămâna trecută – a șaptea preluare a puterii de către militari în mai puțin de trei ani în Africa Centrală și de Vest – a provocat un val de șoc în întreaga regiune. Duminică, susținători ai juntei au ars steaguri franceze și au atacat ambasada Franței din capitala Nigerului, Niamey, ceea ce a determinat poliția să lanseze rafale de gaze lacrimogene ca răspuns, conform Reuters.

 

VIENA

În Austria, noul an școlar începe pe 11 septembrie. Pentru a face față nevoilor urgente de personal didactic, direcțiile școlare au luat legătura cu profesori pensionari care sunt dispuși să se întoarcă la muncă, potrivit presei austriece, conform Vorarlberg.

 

ROMA

Veneția ar trebui adăugată pe lista patrimoniului mondial aflat în pericol, a declarat agenția culturală a ONU. Potrivit unui raport al UNESCO, emblematicul oraș italian riscă să sufere daune „ireversibile” din cauza turismului excesiv, a supradezvoltării și a creșterii nivelului mării din cauza schimbărilor climatice, relatează BBC.

 

ATENA

Prim-ministrul Greciei a declarat luni că guvernul său dorește să profite din plin de îmbunătățirea climatului politic cu Turcia pentru a îmbunătăți relațiile bilaterale, în ciuda unei serii de dispute vechi de zeci de ani. Cu toate acestea, premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat că acest lucru nu înseamnă că Turcia și-a „schimbat în mod substantial” poziția cu privire la diferențele cheie dintre cele două țări și că trebuie să „renunțe în mod decisiv la comportamentul său agresiv și illegal” împotriva suveranității și integrității teritoriale a Greciei, potrivit AP.

 

STOCKHOLM

Numărul falimentelor înregistrate în Suedia a crescut brusc în acest an, atingând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Acest număr a crescut până la sfârșitul lunii iulie cu 49% față de aceeași perioadă din 2022, potrivit cifrelor companiei de rating de credit UC, iar în sectoarele transporturilor și comerțului cu amănuntul falimentele au crescut cu 200% și, respectiv, 80%, conform The Local Sweden.

 

VILNIUS

Guvernul lituanian propune extinderea proiectului de lege care ar obliga funcționarii publici să declare dacă au legături cu Rusia și Belarus. Amendamentele au fost propuse de deputatul Laurynas Kasčiūnas, președintele conservator al Comisiei pentru securitate națională și apărare. El a propus ca, în declarațiile de interese, funcționarii publici să fie obligați să dezvăluie legăturile lor de afaceri cu companii și persoane care operează în Belarus și Rusia, potrivit LRT.

 

BUDAPESTA | WASHINGTON

Statele Unite au anunțat marți că vor restricționa accesul ungurilor la programul lor de scutire de vize, pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că unii cetățeni străini au folosit pașapoarte obținute în mod fraudulos pentru a intra în țară. Ungurii vor putea intra în țară doar o singură dată în decursul unui singur an, în urma procesului de verificare online care permite călătoria fără viză, a anunțat Ambasada SUA în Ungaria, potrivit Washington Post.

 

SOFIA

Mii de bulgari au participat luni, 31 iulie, la un protest național împotriva violenței împotriva femeilor și a performanței mediocre a sistemului judiciar în gestionarea acestor cazuri. Protestele au venit în urma unui caz bine mediatizat în care o femeie de 18 ani a fost agresată și desfigurată în mod violent.În urmă cu câteva zile, Bulgaria a intensificat prevederile Legii privind protecția împotriva violenței domestice, dar aceste prevederi nu se aplică într-un caz precum acesta, deoarece agresorul ei nu îi era soț și nici nu locuia cu ea, menționează Sofia Globe.

 

CHIȘINĂU

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a aprobat o finanţare suplimentară, în valoare de 165 milioane euro, pentru ca R. Moldova să cumpere gaze naturale, a declarat vineri preşedintele BERD, Odile Renaud-Basso.

 

CITEȘTE ȘI R. Moldova va primi o finanțare de 165 milioane euro pentru achiziția de gaze naturale

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL