Alegeri R. Moldova/ Siegfried Mureșan: UE trebuie să sprijine în continuare autoritățile proeuropene de la Chișinău

Siegfried Mureşan
Sursa foto: Facebook / Siegfried Mureşan

Bruxelles, 6 nov – Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Uniunea Europeană trebuie să sprijine în continuare autorităţile proeuropene de la Chişinău, atât financiar, cât şi tehnic, şi să le ofere cetăţenilor din Republica Moldova o perspectivă europeană clară prin începerea negocierilor de aderare la UE, a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele Delegaţiei la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, eurodeputatul Siegfried Mureşan, referitor la rezultatele alegerilor locale desfăşurate duminică în Republica Moldova.

”Cu cât oamenii vor vedea mai clar că Uniunea Europeană este decisă să ajute pe termen lung Republica Moldova, că este deschisă calea spre aderare, cu atât capacitatea Rusiei de a manipula oamenii şi a influenţa deciziile de la Chişinău va continua să scadă”, a afirmat Mureşan, care este şi vicepreşedinte al grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE).

Potrivit eurodeputatului român, cu cât Republica Moldova se apropie mai mult de Uniunea Europeană, cu atât Federaţia Rusă este mai agresivă în încercarea sa de a destabiliza situaţia politică din Republica Moldova şi de a frâna parcursul european al ţării. ”Cu toate acestea, influenţa ei este din ce în ce mai mică. Motivul principal este că avem, la Chişinău, o preşedintă proeuropeană, un guvern proeuropean şi un parlament proeuropean care au implementat reforme pe care oamenii le aşteptau de ani de zile. Instituţiile statului au fost întărite, reformele din justiţie avansează. Oligarhii sunt anchetaţi şi condamnaţi, iar încercările de destabilizare a ţării sunt demascate şi sancţionate, lucru pe care l-am văzut inclusiv acum, cu ocazia alegerilor locale”, a spus eurodeputatul.

În opinia sa, Rusia rămâne o ameninţare la adresa securităţii Republicii Moldova, iar faptul că oligarhii sprijiniţi de Federaţia Rusă au încercat din nou să destabilizeze situaţia din ţară cu ocazia alegerilor locale reprezintă un motiv în plus pentru a spori sprijinul european pentru Republica Moldova.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: