Miniștrii agriculturii din estul UE solicită înăsprirea condițiilor comerciale cu Ucraina

domeniul agriculturii
Sursă foto: Freepik

Luni, în ajunul împlinirii a trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, miniștrii Agriculturii din țările estice ale UE și-au reînnoit presiunile împotriva concesiilor pentru Kiev în cadrul viitoarelor negocieri comerciale privind agricultura.

Statele membre care se învecinează cu Ucraina cer Comisiei Europene să le protejeze sectoarele agricole în timpul negocierilor care vor urma după expirarea, în iunie, a unui acord comercial temporar între UE și Ucraina.

„Suntem solidari cu Ucraina, dar vom proteja mijloacele de subzistență și competitivitatea agricultorilor!” a declarat duminică ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy, într-o postare pe rețelele sociale.

Conduși de Budapesta, miniștrii Agriculturii din Ungaria, Bulgaria, România și Slovacia au trimis vineri o scrisoare executivului UE în care solicită revenirea la contingentele tarifare anterioare războiului, după ce beneficiile comerciale temporare vor expira în iunie, conform Euractiv.

Scrisoarea avertizează că acordarea de concesii Ucrainei devastată de război, cunoscută sub denumirea de măsuri comerciale autonome (MCA), a perturbat piețele din țările lor. MTA introduse după invazia rusă din 2022 au fost prelungite de mai multe ori, permițând exporturilor agricole ucrainene în UE fără taxe vamale.

După negocieri dificile pentru cea mai recentă prelungire, care a introdus mecanisme de salvgardare pentru a proteja produsele sensibile ale UE precum carnea de pasăre, ouăle, zahărul și ovăzul, Comisia a declarat că va urma un cadru comercial permanent. Comisia a exclus prelungirea din nou a măsurilor temporare, astfel încât, dacă nu se ajunge la un acord până în iunie, UE și Ucraina vor reveni la contingentele tarifare de dinainte de război.

Potrivit reprezentanților industriei, acest lucru ar costa agribusiness-urile ucrainene aproximativ 3 miliarde de euro pe an.

Țările din estul UE care au semnat scrisoarea au solicitat, de asemenea, Comisiei cote specifice pentru fiecare stat membru în parte, a declarat Nagy. Ministrul a declarat că regretă faptul că executivul european nu a prelungit interdicția din mai 2023 privind importurile agricole pentru cei cinci vecini ai Ucrainei din UE, după ce aceștia s-au plâns că produsele agricole de la Kiev le inundă piețele. Interdicția a fost ridicată patru luni mai târziu.

Citește mai multe AICI.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: