Polonia lansează o campanie în statele de origine ale migranților ilegali pentru a descuraja intrarea în țară

granița Polonia Belarus
Sursă foto: Notes from Poland

Premierul Donald Tusk a anunțat că Polonia va lansa o campanie menită să descurajeze migranții care doresc să intre în țară peste granița cu Belarus. Campania le va atrage atenția că Polonia a suspendat dreptul de a solicita azil și a consolidat frontiera pentru a preveni trecerile ilegale. Din 2021, zeci de mii de migranți și solicitanți de azil – în principal din Orientul Mijlociu, Asia și Africa – au încercat să treacă în Polonia și în alte țări ale UE cu încurajarea și asistența autorităților din Belarus.

Acesta nu a precizat care ar fi aceste țări. Cu toate astea, datele polițiștilor de frontieră polonezi arată că, în 2024, cele șapte naționalități care au depus cel mai des cereri de azil după trecerea din Belarus au fost etiopienii, eritreenii, somalezii, sirienii, sudanezii, yemeniții și afganii, conform Notes from Poland.

„Mesajul nostru va fi simplu”, a spus Tusk. „Frontiera poloneză este închisă. Nu-i credeți pe contrabandiști. Nu-l credeți pe Lukașenko, nu-l credeți pe Putin [președinții din Belarus și Rusia]. Ei vă mint când spun că aceasta este calea spre Europa”.

„Nu veți mai solicita azil aici”, a continuat Tusk, referindu-se la o lege introdusă săptămâna trecută care suspendă dreptul de a solicita azil la granița cu Belarus. Cei care sunt prinși traversând sunt trimiși înapoi în Belarus.

„Dar, mai presus de toate, nu veți trece ilegal frontiera poloneză”, a avertizat premierul. „Mii de soldați, polițiști de frontieră și polițiști, camere și drone, păzesc fiecare metru al acesteia 24 de ore pe zi”.

Atât fostul partid de guvernământ Lege și Justiție (PiS), cât și actuala coaliție de guvernare a lui Tusk, care a înlocuit PiS la putere în decembrie 2023, au luat măsuri dure ca răspuns la criza de securitate și migrație de la frontiera cu Belarus.

Acestea au inclus introducerea de zone de excludere de-a lungul frontierei pentru a împiedica intrarea persoanelor în zonă, precum și construirea de bariere fizice și electronice de-a lungul frontierei.

Citește mai multe AICI.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: