Președintele interimar, Ilie Bolojan, a vorbit la podcastul Friendly Fire despre problemele structurale din sistemul public românesc, criticând modul în care statul gestionează banii contribuabililor. Potrivit acestuia, principala cauză a crizei bugetare este cheltuiala excesivă și ineficientă.
„Cauza principală sunt cheltuielile prea mari pe care statul le face, ceea ce înseamnă risipă, înseamnă lipsă de eficiență, înseamnă instituții prea multe, înseamnă, în unele cazuri, personal supradimensionat, înseamnă birocrație și înseamnă suprapuneri de activitate. Această boală se acumulează de foarte multe ori”.
Șeful statului a subliniat că România nu este singura țară cu astfel de probleme, dar faptul că deficitele bugetare mari au devenit cronice arată că statul român suferă de o boală veche și netratată.
„Nu suntem singurul stat în această situație, dar deficitele mari, cronice de ani de zile, arată că la noi problema nu este o chestiune simplă, ci a fost un efect acumulat de mulți ani de zile. Și deci, exemplul medical pe care l-am dat este ca la un pacient care știe că are o boală – aceasta este o boală de-a noastră, de bază – și care are două posibilități: să o trateze la timp, până boala nu ajunge într-un stadiu terminal, este într-o fază incipientă. Și asta am propus și am susținut întotdeauna. Oamenii politici responsabili atacă problemele până nu devin de neatacat și degenerează”, a spus Ilie Bolojan.
În opinia sa, România are două opțiuni: o restructurare ordonată și suportabilă din punct de vedere social sau o criză gravă, forțată de contextul economic și lipsa de reacție.
„Avem varianta să ne tratăm la timp, deci să facem o restructurare ordonată, în așa fel încât costurile sociale și măsurile să fie rezonabile și decente. Sau avem a doua variantă: să amânăm, să mergem la medic mai târziu, boala să se agraveze și să ajungem să fim tratați în urgență”, a conchis președintele interimar al României.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News