Muraru și Ioanid, avertisment dur în presa israeliană: Extremismul românesc scapă de sub control

Sursa foto: Andrei Muraru

Într-un articol publicat pe ynetnews.com, ambasadorii Andrei Muraru și Radu Ioanid oferă o analiză profundă asupra antisemitismului persistent în România. Cei doi atrag atenția asupra pericolelor reprezentate de creșterea influenței partidelor extremiste, precum AUR și SOS România, precum și asupra lipsei de reacție fermă din partea clasei politice.

Muraru și Ioanid cer o implicare mai activă din partea SUA în monitorizarea antisemitismului din România, având în vedere creșterea alarmantă a discursurilor extremiste. Ei avertizează că ignorarea acestor evoluții riscă să rescrie istoria și să instige la ură.

„Antisemitismul rămâne adânc înrădăcinat în societatea românească. Sondajele naţionale arată constant că aproximativ 30% dintre români cred că evreii `şi-au meritat soarta` pentru că l-au răstignit pe Iisus, iar aproape 50% îl consideră pe criminalul de război Ion Antonescu un erou naţional. În prezent, trei partide extremiste din România cumulează împreună aproape 30% din electorat.

Politicienii extremişti din perioada post-comunistă au încercat constant să minimalizeze rolul României în Holocaust, iar dintre aceştia, Claudiu Târziu – până la începutul acestei săptămâni co-preşedinte al AUR şi al doilea om în conducerea partidului – s-a remarcat în mod special. El a descris Holocaustul din România ca pe un eveniment istoric minor, a insultat comunitatea LGBTQ+ şi a promovat activ moştenirea Gărzii de Fier prin publicaţia sa, Rost.

În timpul întâlnirii cu ambasadorul Israelului, George Simion a încercat să distanţeze AUR de trecutul său antisemit. El a recunoscut existenţa Holocaustului în istoria României şi, într-o manieră limitată, şi-a exprimat acordul cu privire la rolul lui Antonescu în acest context. Simion a condamnat antisemitismul şi cultul liderilor fascişti români. Cu toate acestea, a negat că antisemitismul ar mai exista astăzi în România, a evitat să sprijine introducerea educaţiei despre Holocaust în liceele româneşti şi a refuzat să susţină definiţia antisemitismului propusă de Alianţa Internaţională pentru Comemorarea Holocaustului (IHRA)”, scriu cei doi ambasadori.

„Eforturile lui Simion de a construi alianţe politice confirmă şi mai clar rădăcinile extremiste ale partidului său. În octombrie 2023 şi din nou în iunie 2024, el şi-a declarat sprijinul faţă de Partidul România Mare, condus în trecut de virulentul antisemit Corneliu Vadim Tudor. Simion a lăudat discursurile acestuia, afirmând că `tot ce a spus Vadim Tudor a fost adevărat`.

Poate cea mai evidentă dovadă a duplicității lui Simion este sprijinul său pentru Călin Georgescu, fost candidat la președinție și admirator declarat al Gărzii de Fier și al lui Ion Antonescu, pe care îi numește eroi morali și naționali. Georgescu a afirmat deschis că a părăsit Clubul de la Roma pentru a evita să devină `iudaizat`. De asemenea, a făcut comentarii denigratoare, susținând că sub președinția lui Trump, `MAGA a devenit MIGA (Make Israel Great Again)` și că vicepreședintele Vance este `un virus`”, se precizează în același material.

În același articol se vorbește despre alte figuri-cheie ale extremismului din țara noastră și derapajele acestora, precum Diana Șoșoacă.

„Această situație ar fi putut fi prevenită. Pe de o parte, clasa politică mainstream din România — fie din convingere, fie din motive diplomatice — se prezintă drept pro-Israel și pro-americană. Legislația României privind combaterea antisemitismului și a negării Holocaustului este una dintre cele mai stricte din Europa. De altfel, România este cea care a propus inițial definiția antisemitismului adoptată de IHRA, ulterior susținută și de Statele Unite.

Cu toate acestea, clasa politică românească a ignorat în mare parte amenințarea tot mai mare reprezentată de extremism, iar sistemul de justiție a acționat lent împotriva celor care promovează ideologii antisemite. Această lipsă de reacție a permis partidelor extremiste să se dezvolte.

Timp de mulți ani, Statele Unite au monitorizat îndeaproape antisemitismul din România. Având în vedere creșterea alarmantă a discursului extremist și influenței politice asociate, a sosit momentul ca această atenție să fie reluată.

Ignorarea acestor evoluții riscă să încurajeze pe cei care încearcă să rescrie istoria, să glorifice fasciști și să instige la ură. Dacă România nu ia măsuri ferme, consecințele vor depăși granițele sale.”, se arată în articolul semnat de Andrei Muraru și Radu Ioanid.

Andrei Muraru este ambasadorul României în Statele Unite, iar Radu Ioanid este ambasadorul României în Israel.

Ynetnews este ediția în limba engleză a site-ului Ynet, cel mai mare portal de știri din Israel, și face parte din grupul media Yedioth Ahronoth, care publică cel mai citit ziar din Israel, Yedioth Ahronoth.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: