Crin Antonescu, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR, a ajuns joi la sediul Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) pentru a își studia dosarul.
El a anunțat, miercuri, că a cerut CNSAS să îi ofere toate documentele din dosarul său legat de fosta Securitate.
„În urma atacului de ieri, am depus astăzi solicitarea către CNSAS pentru a primi toate documentele din dosarul meu legat de fosta Securitate. Solicitarea mea a fost înregistrată la CNSAS cu nr. P1033/25/16.04.2025. Documentele le voi face publice, așa cum este firesc. Am crezut că au trecut vremurile șopârlelor și delațiunilor. Se pare că nu. Dar așa cum nu m-a speriat fosta Securitate, nu mi-e frică nici de securiștii de rit nou”, a declarat Crin Antonescu, miercuri, într-o postare pe Facebook.
Scandal în CNSAS – acuzații grave de manipulare
Este scandal în CNSAS, după ce în presă a apărut informația că Antonescu ar fi dat declarații la Securitate. Consilierul superior din CNSAS, Mihai Demetriade, acuză că „cineva din Colegiul CNSAS, interesat politic, a manipulat cu bună intenție” în cazul lui Crin Antonescu. Demetriade spune cineva „a construit” jurnaliștilor un scenariu „mizerabil, manipulator”.
„Cineva din Colegiul CNSAS, interesat politic, a manipulat cu bună intenție presa (G4Media), pe fondul previzibil al necunoașterii legii, a practicii judiciare și arhivelor represive. Să ne lămurim cu începutul, că o să auziți masele de guriști care o să-și dea cu părerea în completă necunoștință de cauză: Crin Antonescu nu „a dat nici o declarație la Securitate”, cum se afirmă – profund manipulator – în articolul G4Media. Crin Antonescu a fost convocat (atenție!!! a fost convocat!), așa cum oricine putea să fie convocat înainte de 1989, la sediul unui Inspectorat al Ministerului de Interne sau la sediul vreunei autorități. Convocările nu menționau nici motivul, nici că ea se face la sediul Securității. Te duceai, că era obligatoriu să te duci, atunci când erai convocat de o autoritate a statului. Nu s-a dus acolo din propria voință, cum se sugerează, volatil și ambiguu, în articolul G4Media. Nu s-a dus să „toarne”, ca să fiu mai clar. Odată ajuns acolo, aflai (sau nu!!) că discutai cu un securist, nu totdeauna acești oameni își declinau apartenența. De cele mai multe ori nu o făceau”, afirmă Mihai Demetriade.
Demetriade mai spune că Antonescu a fost chemat, alături de alte persoane, pentru clarificări în cazul unui prieten care încercase să fugă din țară.
„Omul (Crin Antonescu), în declarația lui, atenție, nu spune nimic negativ sau incriminant despre prietenul lui. Nimic. Și 2. Semnează, cum era și normal, ca orice om convocat, cu numele lui real. A doua minciună din material, furnizată de cineva din Colegiul CNSAS, este că instituția (CNSAS) ar fi restricționat accesul la nota de constatare. Este fals, o minciună scandaloasă. CNSAS n-a restricționat nimic. Notele de constatare au caracter secret de serviciu. Nu sunt publice, conform legii. Ele ajung să fie publice doar atunci când adeverințele emise pe numele titularilor acestor note sunt contestate în instanță. Ajungând în instanță, notele de constatare devin consultabile”, afirmă consilierul superior din CNSAS.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News