Meniul de Paşte în penitenciare. Nu lipsesc ouăle roșii și cozonacul

Sursa foto: shutterstock

Preparatele tradiționale nu lipsesc de pe masa de Paște pentru deținuții din România, aceștia putând alege din meniul de sărbătoare în funcție de religie și regimul alimentar. Oficialii Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au gândit un meniu special pentru persoanele încarcerate, în limita prevederilor legale.

Conform celor mai recente date publicare de Administrația Națională a Penitenciarelor, valabile la data de 18 aprilie, în cele 44 de unități din țară sunt 24.544 de persoane private de libertate.

Conducerea ANP a elaborat lista cu preparatele pe care le vor primi deținuții care vor să sărbătorească Învierea Domnului, au transmis, la solicitarea Gândul, reprezentații instituției.

„La fel ca în anii precedenți, îmbunătățirea meniului și a hranei acordate persoanelor private de libertate, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, a constituit unul dintre mijloacele de compensare a efectelor încarcerării de lungă durată, cu un impact pozitiv asupra stării de spirit a acestora, menite să contribuie la promovarea unui climat favorabil executării pedepselor privative de libertate”, a precizat, în răspunsul pentru Gândul, comisar de poliție penitenciară Ionela Chițan, șefa Serviciului Cabinet de la Administrația Națională a Penitenciarelor.

Potrivit oficialului ANP, ținând cont de prevederile legale, în vederea uniformizării, la nivelul sistemului penitenciar, a meniului ce va fi acordat persoanelor private de libertate pentru prima și a doua zi a Sărbătorilor pascale, se recomandă prepararea unui meniu orientativ, unitățile penitenciare având posibilitatea modificării sau înlocuirii produselor recomandate, în funcție de disponibilitățile și stocurile existente sau de contractele încheiate la nivel de unitate penitenciară, cu încadrarea între baremurile calorice și valorile financiare minime și maxime ale normelor de hrană.

Astfel, pentru prima zi de Paște, deținuții vor avea, la alegere, în funcție de regimul alimentar și religie:

– mic dejun:

  • ceai, brânză, mezeluri;

– prânz:

  • ou roșu, pâine, ceapă verde, ridiche, drob;
  • ciorbă de miel, de porc, de vită sau de pui;
  • piure de cartofi cu friptură de miel, de porc, de vită sau de pui și sos;
  • cozonac, băutură răcoritoare sau apă minerală (500 ml);

– cină:

  • pilaf de orez cu carne de porc, de vită sau de pui.

Și meniul pentru a doua zi de Paște include preparate tradiționale:

– mic dejun:

  • ceai, brânză, marmeladă, mezeluri;

– prânz:

  • ou roșu, pâine, ceapă verde, ridiche, drob;
  • ciorbă țărănească cu carne de porc, de vită sau de pui;
  • iahnie de fasole cu cârnați;
  • cozonac, băutură răcoritoare sau apă minerală (500 ml);

– cină:

  • paste cu brânză

Conform legii, norma de hrană pentru o persoană privată de libertate în prima și a doua zi de Paște crește de la valorile stabilite între 2,96 lei și 3,11 lei pe zi la maximum 8,26 lei, exclusiv TVA.

Citeste mai AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: