Semne pozitive în climatul de incertitudine: Economia Europei se stabilizează

Sursa foto: Pixabay

Economia UE dă semne de stabilizare. În februarie 2025, producția industrială și-a continuat revenirea, în timp ce comerțul cu amănuntul a rămas, în general, stabil. Sectorul serviciilor și-a menținut expansiunea constantă, atingând un nou record istoric în ianuarie 2025, conform datelor analizate de Profit.ro.

Cu toate acestea, sentimentul economic general a scăzut în martie 2025, pe fondul scăderii încrederii în servicii, comerțul cu amănuntul și în rândul consumatorilor. Incertitudinea adusă de factorii externi, cum ar fi agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, care nu s-a domolit, și veștile despre tarife comerciale plimbate de administrația Trump face ca încrederea consumatorilor în economia europeană să scadă. Însă, statistic, în teren, UE merge în plin. Inflația a continuat să se reducă în martie 2025, în timp ce prețurile locuințelor au continuat să crească în T4 2024. În același timp, rata șomajului a scăzut la un nou minim istoric în februarie 2025.

Grafic inflație: România e campioană

Rata anuală a inflației în UE a continuat să scadă, ajungând la 2,5% în martie 2025. Este o scădere față de 2,7% în februarie și 2,8% în ianuarie. Dintre statele membre, România, Ungaria și Polonia au înregistrat cele mai mari rate ale inflației: 5,1%, 4,8% și respectiv 4,4%. În schimb, cele mai scăzute rate au fost în Franța (0,9%), Danemarca (1,4%) și Luxemburg (1,5%).

Grafic imobiliare: prețul locuințelor tot crește

Prețurile locuințelor din UE în T4 2024 – măsurate prin Indicele Prețurilor Locuințelor – și-au continuat creșterea constantă. În T4 2024, acestea au crescut cu 0,8% față de trimestrul anterior și cu 4,9% față de același trimestru din 2023. Dintre statele membre cu date disponibile, cele mai mari creșteri trimestriale în T4 2024 au fost înregistrate în Slovacia (3,6%), Slovenia (3,1%) și Portugalia (3,0%), în timp ce cele mai mari scăderi au fost în Franța și Cipru (ambele -1,0%), Estonia (-0,7%) și Austria (-0,6%). România crește mai repede decât media UE la acest capitol, dar nu la fel ca Europa Centrală.

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: