Pe 10 aprilie 2025, Gianina Suciu, originară din Ocna Mureș, a depus jurământul în funcția de consilier local din partea Partidului Popular (PP) în localitatea Villanueva de la Jara, provincia Cuenca, Spania. Stabilită de două decenii în acest oraș cu 2340 de locuitori, Suciu este cunoscută în comunitate pentru implicarea activă în viața locală și pentru spiritul întreprinzător.
Deși ea se referă cu afecțiune la Villanueva de la Jara ca fiind „satul” care i-a devenit a doua casă, localitatea are statut de orășel și atrage anual numeroși turiști, fiind apreciată pentru arhitectura specifică regiunii.
„În general, oamenii trăiesc aici din agricultură, în special din cultivarea ciupercilor, dar și din turism. Sunt 41 de firme mici, 14 mijlocii și 11 firme mari”, a explicat consilierul român, potrivit publicației Ocna Mureș.
Gianina Suciu a plecat în Spania la vârsta de 18 ani, după ce a absolvit Liceul Teoretic „Petru Maior” din Ocna Mureș. A muncit ani buni în domeniul ospitalității, iar în 2018 și-a deschis propria afacere – un bar, pe care îl administrează și în prezent.
„Am muncit mulți ani ca ospătar, am întemeiat o frumoasă familie și am trei copii. Dar mereu mi-am dorit mai mult și am reușit”, povestește ea.
În 2023, susținută de primarul localității, a decis să facă pasul către politică. Spune că a visat din copilărie să fie politician, polițist sau avocat, iar dorința de a contribui mai mult la binele comunității a înclinat balanța.
„Îmi doresc mai mult pentru viitorul nostru și al copiilor noștri. O să fiu consilierul tuturor și nu o să uit de unde am plecat, dintr-un oraș frumos pe care îl port mereu în suflet. Sunt mândră de Ocna Mureș. Doamne ajută!”, a mai spus românca.
În ultimii ani, tot mai mulți români au ales să se implice activ în viețile comunităților adoptive. Unul dintre exemple este Alexandra Bulat, consilier local în orașul Cambridge din Marea Britanie, care a explicat în emisiunea Departe de România, diferența esențială între modul în care se face politică în Regatul Unit și România.
„Un lucru care este destul de diferit este cum facem campanie politică în Regatul Unit, de exemplu. Eu am cam 8000 de de oameni în zonă, cam 4500 de case. Practic, în fiecare săptămână îmi aleg o stradă. Spun ok, astăzi mă duc pe strada cutare și bat din ușă-n ușă. Mă duc la fiecare ușă, câte o dată mă duc singură. Chiar mă simt destul de sigură în zonă. Câteodată mă duc un coleg sau câțiva colegi și mergem din ușă-n ușă și spun că sunt consilier. ‘Ce probleme aveți? Vreți să discutați ceva?’. Așa îmi susțin deciziile pe care le iau în consiliu, vorbind cu oameni din zonă. Și chiar este posibil”, a spus Alexandra.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News