Criza din educație e „o mare dificultate pentru PSD”, susține politologul Radu Carp

Invitat la „Puterea Știrilor”, politologul Radu Carp, profesor la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București, a declarat că existau de multă vreme semnale privind criza din educație și că Ministerul Muncii are pârghiile necesare pentru a rezolva problema salarizării profesorilor. Politologul a adăugat că greva din educație reprezintă „o mare dificultate pentru PSD”, care „întotdeauna a vrut să se prezinte ca partidul care dă ceva”.

„Semnalele din educație au venit de foarte multă vreme. Semnale legate de PNRR și de aceste jaloane, precum și toată discuția cu pensiile speciale erau de foarte multă vreme în atenția Ministerului Muncii. Deci nu e vorba de faptul că cineva a fost deodată surprins.

Aici e o mare dificultate pentru PSD, pentru că PSD, ca partid de stânga, întotdeauna a vrut să se prezinte ca partidul care dă ceva. Ori în momentul de față ce se vede? Se vede că nu mai are ce să dea. Până acum, lucrurile erau mascate într-un fel, adică se spunea «vă dăm ceva, nu vă dăm nimic, dar voi nu vedeți că nu vă dăm nimic». Acum lucrurile sunt vizibile. Aici este marea problemă în care se află PSD și care depășește chestiunea gestionării acestei crize, respectiv ce poți să promiți să fii credibil și să vii în așteptările populației, pentru că aici e o atenție enormă în România referitoare la efectele inflației pe care le vedem zilnic.

Le vedem cu toții și oamenii caută răspunsuri la întrebări simple. De exemplu, inflație 15%. Cine acoperă acei 15%? Sunt cetățenii vinovați pentru inflație? Nu. Atunci cine este vinovat? E vinovat Guvernul? Parțial. Deci trebuie un discurs care să spună «noi nu avem soluții magice. Încercăm să găsim o soluție. Haideți să ne așezăm la masă și să vedem cum rezolvăm o problemă care ne afectează pe toți până la urmă»”, a spus Radu Carp la „Puterea Știrilor”.

A treia zi de grevă generală în educație

Greva generală din învăţământ continuă şi miercuri, zi în care reprezentanţii Guvernului sunt invitaţi la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) la o şedinţă a liderilor sindicali.

„Nu a fost o negociere, a fost o întâlnire informală, faţă de ce se ştia nu am avansat, atâta că Guvernul a promis că va face nişte calcule. Nu ştim nimic concret deocamdată ce se va întâmpla. I- am invitat mâine la o şedinţă pe care o avem cu liderii din ţară, poate mâine vin cu o surpriză, dar astăzi nu avem nimic concret pentru a spune oamenilor, motiv pentru care greva continuă”, a subliniat marţi, după întâlnirea de la Guvern, Simion Hăncescu, preşedintele FSLI.

Acesta a precizat că reprezentanţii Guvernului au fost invitaţi miercuri, la sediul FSLI, la ora 17:00, la o şedinţă cu liderii celor trei federaţii sindicale.

„Mâine (miercuri n.r.) va fi o şedinţă a tuturor liderilor celor trei federaţii şi am invitat conducerea Guvernului. Invitaţia este către premier, către domnul Ciolacu, domnul ministru al Finanţelor, ministrul Muncii (…) Noi am solicitat, ca să fie limpede, ceea ce am cerut rândul trecut: un act normativ prin care să se acorde o mărire salarială până la intrarea Legii salarizării în vigoare. Rămâne de văzut dacă Guvernul va accepta”, a precizat Hăncescu.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, a reiterat că greva din învăţământ continuă deocamdată, singurii în măsură să ia decizia încetării ei fiind „doar colegii noştri”.

„Poate mâine persoanele invitate, factorii decidenţi, vor veni cu o soluţie care să fie acceptabilă pentru colegii din teritoriu, o soluţie la problemele noastre. Discutăm cu liderii din ţară, care la rândul lor vor trebui să-şi consulte liderii şi membrii de sindicat. Azi a fost doar o discuţie informală şi faptul că vor căuta soluţii”, a spus Nistor.

Autor

  • Robu Andreea-Mădălina

    Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene și absolventă a două programe de master: Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor; Diplomație Cultură și Relații Internaționale. Pasionată de domeniul politic și diplomatic, fiind dornică să contribuie la o presă de calitate.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: