ANALIZĂ Poliția Română, sub zodia schimbărilor după tragedia din 2 Mai

politie politia rutiera trafic
Sursa foto: Politia Romana

Dubla tragedie din 2 Mai arată neajunsurile sistemului, iar societatea cere măsuri urgente și complexe pentru evitarea pe viitor a altor accidente grave. Momentan, Poliția Română și șeful de la Interne promit o schimbare de fond, nu doar de formă, vin cu precizări și anunță o serie de măsuri proactive.

Joi, comisarul-șef de poliție Georgian Drăgan, director de cabinet al inspectorului general al Poliției Române, spune că este în derulare o procedură de achiziţie pentru 400 de aparate de depistare a prezenţei în salivă a substanţelor stupefiante, cu termen de depunere a ofertelor stabilit pentru data de 31 august. Asta, deși, realitatea din teren arăta că ar fi nevoie de mai multe aparate.

Spre exemplu, doar în ultimele două zile, doi șoferi drogați, o tânără din Slatina și un bărbat de 50 de ani din Oradea au fost prinși de polițiști, ultimul fiind prin drogat la volan de două ori în ultimele trei luni.

Apoi, datele furnizate de Poliţia Română şi de Ministerul Justiţiei arată o statistică sumbră: 20.000 de persoane trimise în faţa instanţelor de judecată anual pentru conducere fără permis, sub influenţa drogurilor sau băuturilor alcoolice, arată Robert Cazanciuc, inițiatorul Legii Anastasia, care, lunea trecută propunea o perioadă de cinci ani fără permis auto pentru șoferii care provoacă accidente cu decese.

Statisticile mai arată o medie de șase șoferi prinși drogați la volan zilnic, în România, aproape 1.300 opriți în trafic în prima jumătate a anului. Și cinci oameni uciși, iar alți cinci răniți grav de șoferii aflați sub influența substanțelor psihoactive până în august, inclusiv. În oglindă, peste 12.000 de șoferi au rămas fără permis din cauza alcoolului în perioada ianuarie-iulie 2023, provocând 21 de decese și rănind grav alți 39, arată datele autorităților.

Cu cifre vine și ministra Justiției. Alina Gorghiu declară vineri, că 14 procurori DIICOT se ocupă în prezent de 7.000 de dosare legate de droguri. Din acestea, 2.700 au fost deschise în primele 6 luni.

Poliția, între voință și putință

În ceea ce privește forța de muncă din poliția rutieră, Georgian Drăgan aduce în discuție și minusurile din teren: există un deficit de 11,7% (17,3% deficit pentru ofițeri și 10,7% pentru agenți). Apoi, peste 1.000 din 4.705 de polițiști au o vechime mai mică de 3 ani, iar încă o mie, o vechime între 3 și 5 ani.

Referitor la dotarea polițiștilor, în anul 2017 au fost inițiate de către IGPR primele achiziții de mijloace tehnice pentru depistarea substanțelor psihoactive (DrugTest), fiind dotate toate birourile Brigăzii Autostrăzi, cu 6 aparate. Apoi, începând cu anul 2019 au fost asigurate fonduri financiare pentru achiziţionarea la nivelul unităţilor de poliţie a 122 de aparate drug test. În prezent, IGPR are în derulare o procedură de achiziționare pentru 400 de aparate pentru depistarea prezenței în salivă a substanțelor stupefiante, cu termen de depunere a ofertelor stabilit pentru data de 31.08.2023, fondurile financiare find asigurate, pentru 244 de sisteme, din 2 proiecte cu finanțare externă, urmând ca pentru diferența de 156 să fie identificate/alocate sumele necesare pe durata de valabilitate a acordului-cadru, se arată în comunicatul de presă al IGPR.

„De asemenea, în cadrul Poliţiei Române, aproximativ 17.000 de poliţişti au fost desemnaţi să deţină calitatea de poliţist rutier, aceştia desfăşurând şi activităţi ale căror rezultate să contribuie la realizarea siguranţei rutiere”, a spus purtătorul de cuvânt al instituției.

Predoiu anunță o serie de controale

Șeful de la Interne, Cătălin Predoiu, în funcție de două luni, este în centrul discuției despre tragedia de la 2 Mai. Acesta „nu-și reproșează nimic pentru că nu este implicat direct în operațiunile de efectuare a actului polițienesc”, însă „o situație de genul acesta nu are cum să nu te apese”.

Momentan, el a anunțat controale amănunțite după accidentul din stațiunea 2 Mai și a trimis Corpul de Control la Constanța pentru a crea un „cadru, juridic, profesional și a desfășura expertiza necesară pentru investigarea minuțioasă a întregului lanț de evenimente”. Însă măsurile în ceea ce-i privește pe șefii județeni din poliție și responsabilitățile lor manageriale în coordonarea forțelor de ordine poliție sunt în așteptare, pentru că „o înțelegere completă a responsabilităților va veni odată ce voi primi raportul tehnic. Cu toate emoțiile generate de dispariția celor doi tineri și rănirea unui al treilea, trebuie totuși să-ți păstrezi claritatea minții și să-ți stăpânești emoțiile. Trebuie să te gândești imediat la ce ai de făcut pentru a preveni astfel de situații în viitor”, a declarat Predoiu joi seara, la Digi24.

Pe scurt, în ceea ce-i privește pe polițiștii din IPJ Constanţa rămaşi fără funcţii, Predoiu spune că nu au fost demiși, ci „eliberați din funcție, la cerere”.

„Nu au fost demiteri, atenţie, au fost eliberări din funcţie la cerere. Deci persoanele respective au cerut eliberarea din funcţiile de conducere. E altceva decât demisie, au cerut să fie eliberaţi din funcţie. Aici intrăm în nuanţe juridice, pentru că m-am uitat şi eu în legislaţie şi în proceduri”, a explicat ministrul.

Dar a fost demarat un control: unul în teren, și un altul în ceea ce privește managementul echipelor din teren. Predoiu susține că nu va ezita să ia măsuri în ceea ce-l privește pe șeful Inspectoratului de poliție județean Constanța, aflat în continuare în funcție.

„Ce vreau să spun, din capul locului: controlul acesta nu va ocoli pe nimeni. Există două planuri ale acestui control: unul este privind aspectele operative din stradă, ce s-a întâmplat în teren. Şi acolo se văd lucrurile mai uşor şi mai repede. Celălalt este un plan managerial, dacă vreţi, care comportă o analiză puţin mai largă, mai aprofundată, sub aspectul multiplelor obligaţii pe care le are un manager. Şi de aceea, eu nu m-am grăbit nici cu cei care au operat în stradă, nici cu privire la managerul instituţiei, la domnul Glugă (şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa – n.r.), să trag concluzii. Acest control va îmbrăţişa toate aceste aspecte şi dacă, pe baza acestor concluzii, sunt stabilite responsabilităţi şi în sarcina şefului Inspectoratului, eu nu am nicio ezitare să iau măsuri şi la acel nivel”, a declarat Cătălin Predoiu, joi, la Digi 24. În ceea ce îl priveşte pe şeful IPJ Constanţa, Adrian Glugă, care este în continuare în funcţie, Predoiu a susţinut că „este dreptul domniei sale să creadă şi să-şi argumenteze nevinovăţia într-o astfel de situaţie, cum este şi dreptul organului de control şi al ministrului să evalueze astfel de situaţie”.

Predoiu dă asigurări că nu există nicio presiune politică și că „în niciun fel nu a fost stingherită ancheta”, iar şeful IPJ Constanţa i-a transmis demnitarului că „în niciun caz nu se va deroba de responsabilităţi”.

Ciolacu, către Predoiu: „Dacă nu aveţi bani (pentru drugtestere n.red.), vă dăm de la Guvern

Declarațiile lui Predoiu vin la jumătate de zi după ce premierul Marcel Ciolacu i-a cerut șefului de la Interne să se apuce de „curățenie”.

Premierul a spus că mai este o parte de vină, cea morală şi cea din sistem, pe care vede că nu şi-o asumă nimeni şi i-a transmis ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, că are mână liberă să facă curăţenie de sus până jos. Premierul a spus că în acest caz nu e vorba doar de simple greşeli personale, ci despre lucruri grave care arată că sistemul nu a funcţionat într-o situaţie banală, a unui șofer oprit în trafic. „Din păcate, prin modul în care au acţionat, dar şi prin comportamentul ulterior, anumiţi şefi din poliţie au devenit complici morali la crimă”, a spus premierul.

„Acesta a fost înţeleg parte din rezultatul anchetei Corpului de control al Ministrului Afacerilor Interne care a stabilit anumiţi responsabili direcţi de această tragedie. Însă, mai este o parte de vină – cea morală şi de sistem, pe care văd că nu şi-o asumă nimeni. Aici nu vorbim doar de simple greşeli personale, ci despre lucruri grave care arată că sistemul nu a funcţionat într-o situaţie banală, a unui ins oprit în trafic. Din păcate, prin modul în care au acţionat, dar şi prin comportamentul ulterior – anumiţi şefi din poliţie au devenit complici morali la crimă”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu a continuat cu remarci dure vizavi de lipsurile din teren.

„Îi transmit domnului ministru Cătălin Predoiu că are mână liberă să facă curăţenie de sus până jos. Este responsabilitatea dumneavoastră, domnule ministru, şi a colegilor dumneavoastră să luaţi toate măsurile necesare pentru ca oamenii să aibă încredere că în România, legea este cu adevărat egală pentru toţi. Nu pot să accept scuza că nu am avea suficiente aparate drug-test. Dacă nu sunt destule, vă rog să daţi drumul de urgenţă la licitaţii. Dacă nu aveţi bani, vă dăm de la Guvern. Putem cumpăra orice aparat este nevoie, mai puţin onoarea, demnitatea şi respectul pentru haina de poliţist”.

Premierul i-a cerut lui Predoiu să ia măsuri pentru a lupta eficient cu drogurile.

„Nu ar exista consumatori dacă nu ar exista dealeri. Aici trebuie să acţionaţi. Aceasta este sursa răului. Şi aici trebuie să îşi concentreze Poliţia eforturile, mai ales că în câteva săptămâni vor începe şi şcolile. Poliţia trebuie să stea mai puţin în birouri şi mai mult acolo unde este nevoie de acţiune. Vă asigur că aveţi numeroşi oameni corecţi, care îşi fac datoria şi îşi respectă uniforma. Trebuie doar lăsaţi să îşi facă meseria”, a conchis premierul.

În completare, Predoiu a spus, la rândul său, că nu doreşte ca întreaga activitate a Poliţiei şi Jandarmeriei să fie „umbrită” de tragicul accident în care un șofer drogat a omorât doi tineri și a rănit grav alți trei.

Un accident extrem de grav a avut loc sâmbătă dimineață pe litoral, în localitatea 2 Mai. O mașină a intrat într-un grup de opt pietoni. Doi tineri au murit pe loc, iar alți trei au fost răniți grav. Șoferul, Vlad Pascu, era drogat cu trei substanțe psihoactive și a fugit de la locul faptei. A fost prins ulterior în Vama Veche.

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ Șoferii drogați, „testul” pentru justiția din România

Autor

  • Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: