VIDEO Date de ULTIMĂ ORĂ: „El este adevăratul câștigător al ultimei dezbateri!”. Cum s-a văzut duelul N.Dan- Funeriu

Dezbaterea electorala organizata de TVR inaintea turului 1 al alegerilor prezidentiale care va avea loc in 4 mai 2025, in Bucuresti, 29 aprilie 2025. Inquam Photos / George Călin

Dan Jurcan, director de cercetare la IRES, a declarat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor că dezbaterea electorală organizată de TVR cu cei 11 candidați la prezidențiale nu a avut un câștigător clar, ci mai degrabă publicul a fost cel care a avut de câștigat, prin faptul că i-a putut vedea pe candidați „într-o altă lumină”, în situații de stres.

Totodată, sociologul a criticat modul în care s-a desfășurat confruntarea, apreciind că dezbaterea a degenerat într-un „cancan politic”, marcat de atacuri la persoană și lipsa unor idei concrete privind temele esențiale, precum criza economică sau deficitul bugetar.

„Am asistat la un soi de bălăcăreală”, a spus Jurcan, comparând confruntarea cu alte episoade tensionate din trecutul politic recent, precum schimburile de replici dure între Ciucă și Ciolacu.

Potrivit lui, în acest peisaj conflictual, George Simion a ales o strategie de „non-combat” și „neexpunere”, evitând să devină ținta criticilor, o decizie care pare deocamdată eficientă, având în vedere poziția sa bună în sondaje.

Jurcan a remarcat și asocierea strategică a lui Simion cu imaginea lui Călin Georgescu, în încercarea de a-și conserva electoratul suveranist și a menționat rolul TikTok-ului ca principal canal de comunicare în campania acestuia.

Pe de altă parte, sociologul a comentat și conflictul dintre Daniel Funeriu și Nicușor Dan, pe fondul acuzațiilor privind presiunile de retragere din cursă:

„Este plauzibilă o astfel de ipoteză, având în vedere precedentul cu Elena Lasconi în USR. Dar, în sondaje, Daniel Funeriu nu trece de 2-3%, rămânând insignifiant în ecuația electorală.”

Jurcan a concluzionat că Nicușor Dan a greșit din punct de vedere al imaginii, fiind perceput ca „rece și lipsit de empatie”, în timp ce Crin Antonescu a punctat decisiv în confruntare, dovedindu-se „un lider empatic, apropiat de oameni”. Aceste trăsături, a spus el, sunt reflectate și în focus grupurile realizate de IRES.

A doua seară de dezbateri

A doua dezbatere prezidențială a avut loc marți, la Palatul Cotroceni, și a fost organizată de TVR. Au participat zece dintre cei 11 candidați. George Simion, candidatul partidului AUR, a anunțat că nu va participa nici la această dezbatere, după ce a stat doar câteva minute la cea de la Digi24, cu o zi înainte.

O a treia dezbatere urmează să fie organizată miercuri, de la ora 19:00, de Antena 3 CNN, la Palatul Parlamentului.

Calendarul primului tur al alegerilor prezidențiale 2025

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2025 a început oficial pe 4 aprilie și se încheie pe 3 mai, la ora 07:00.

  • 4 aprilie – începerea campaniei electorale care se încheie pe 3 mai la ora 7:00
  • 2 mai – de la ora 7:00 începe votarea în străinătate, care se încheie la ora 21:00
  • 3 mai – între orele 7:00 și 21:00 – a doua zi a votului în străinătate (alegătorii care la ora locală 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei așteptând să intre, pot să îşi exercite dreptul constituţional până cel mai târziu la ora 23:59)
  • 4 mai – a treia zi de vot în diaspora
  • 4 mai, ora 7:00 – începerea votului în secțiile de votare din România. Secțiile se închid la ora 21:00.
  • 6 mai ora 24:00 – formularea de cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală cu dovezi și motivații către CCR
  • 8 mai – înaintarea către Curtea Constituțională a procesului-verbal, împreună cu procesele-verbale de constatare și centralizare a rezultatelor votului întocmite de birourile electorale județene, ale sectoarelor municipiului București, biroul electoral pentru secțiile din străinătate și birourile secțiilor de votare.

După primirea dosarului de la Biroul Electoral Central și soluționarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, CCR validează alegerile și publică rezultatele în Monitorul Oficial.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: