Alegeri prezidențiale 2025. Duminică 4 mai, de la ora 07:00 s-a dat startul la vot în întreaga țară. Românii își aleg președintele, după luni de așteptare și o polarizare a societății fără precedent. Diaspora a dat deja tonul votului cu o prezență record la urne.
UPDATE, ORA 12.23
Prezenţa la vot a ajuns la 21,46 la sută. Au votat 3.859.419 români.
UPDATE, ORA 12.16
Mai multe site-uri, printre care și Antena3.ro, sunt vizate de un atac cibernetic duminică, în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale. Gruparea de hackeri se numește NoName057 și este o rețea pro-rusă specializată în atacuri de tip DDOS, potrivit Hotnews. Atacul este lansat de pe servere din India și Thailanda.
Sunt vizate site-uri ale instituțiilor din România, precum site-ul Guvernului, site-ul MAE și al CCR. De asemenea, sunt vizate și site-urile candidaților din alegerile prezidențiale. În acest moment, hackerii conduc un atac DDOS asupra următoarelor site-uri din România:
www.antena3.ro
www.senat.ro
aoep-iam.rvo.nl
www.banumuscel.ro
www.vdlbuscoach.com
gov.ro
nicusordan.ro
www.just.ro
www.ccr.ro
www.mae.ro
crinantonescu.ro
silviupred.ro
Ministerul Afacerilor Interne a precizat că nu se confruntă cu un atac cibernetic, după ce au apărut informații că și site-ul MAI nu mai funcționează.
„Referitor la informațiile apărute în spațiul public, respectiv ” Site-ul MAI atacat de hackeri”, facem următoarele precizări: Nu există niciun atac cibernetic aspura site-ului oficial al Ministerului Afacerilor Interne. În acest moment se execută lucrări de mentenanță, necesare din cauza număru
De asemenea, referitor la atacul cibernetic, ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a declarat că nu dorește să comenteze „până când instituțiile care au competență cu analiza acestor fenomene se vor pronunța”.
UPDATE, ORA 12.03
Până acum, au votat 3.531.225 de români, ceea ce înseamnă că prezenţa la urne a fost de 19,63 la sută. În ţară au fost la urne 3.041.944 de persoane.
Silviu Predoiu, candidatul Partidului Liga Acțiunii Naționale (PLAN) la prezidențiale, a votat duminică pentru „schimbare” și „nu pentru reformă”.
„Am votat pentru schimbare, nu pentru reformă, pentru că mi se pare că este târziu pentru o reformă, nu pentru demolare, pentru că mi se pare că nu este cazul de a ne arunca la marginea Europei. Am votat pentru o România respectată, realizată, recunoscută. Am votat pentru o Românie care atunci când primești programul Visa Waiver îl primește pentru că merită, nu pentru că îl cerșește. O România care când dă ceva, dă pentru că știe că trebuie să dea, nu pentru că i se spune să dea. Am votat pentru o România schimbată în bine, a bunăstării, a siguranței. Am votat pentru competență, caracter, curaj”, a spus Predoiu, la ieșirea de la urne.
UPDATE, ORA 11.20
A votat şi John-Ion Banu-Muscel, candidat independent.
“Am venit pentru o schimbare. Cetăţenii României au nevoie de o schimbare care poate să fie realizată prin vocea poporului. Munca mea abia acum începe”, a spus el.
A votat şi fostul preşedinte Klaus Iohannis.
“Sper să fie o zi bună pentru România”, a declarat Iohannis.
UPDATE, ORA 11.04
Până acum au votat 2.636.178 de români. În ţară, au fost la urne 2.180.081 persoane (12,12 la sută). Prezenţa totală este de 14,73 la sută.
Prezenţa cea mai mare se înregistrează în Ilfov – 16,38 la sută. Teleorman are 15,59 la sută, iar Constanţa 14,78.
UPDATE, ORA 10.30
A votat şi premierul Marcel Ciolacu, la Colegiul Naţional „Octav Onicescu” din Bucureşti. La urne a ajuns şi Daniel Băluţă, prim-vicepreşedinte PSD.
“Am votat pentru ca România să meargă înainte alături de partenerii din UE şi NATO. Am ales ordinea şi nu haosul”, a spus Ciolacu.
„Am votat astăzi gândindu-mă la fetița mea, gândindu-mă la o societate în care să nu mai existe atât de multă ură. Am votat pentru un om bun, un om empatic și am convingerea că el va fi cel ales de toți ceilalți români” , a declarat Daniel Băluță.
De asemenea, a votat fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, candidat independent.
Până acum au votat 2.225.342 români (12,37 la sută).
UPDATE, ORA 10.19
A votat şi candidata Elena Lasconi, la Bucureşti.
“Am votat cu gândul şi credinţa că românii au ocazia să reseteze sistemul, că în seara aceasta nu se vor mai culca copii flămânzi, că oamenii de credinţă vor vedea că hoţii şi corupţii vor ajunge la puşcărie”, a spus ea.
Au votat până acum 2.042.398 de români (11,35 la sută).
UPDATE, ORA 10.02
Prezenţa la vot a ajuns la 10,15 la sută (1.837.591 votanţi). În ţară au votat 1.412.216 români.
UPDATE, ORA 09.36
Candidatul Coaliţiei, Crin Antonescu, a votat la Bucureşti, la Şcoala gimnazială nr. 12. El a venit la vot împreună cu soţia sa Adina Vălean şi cu fiica lor.
“Este o zi foarte importantă. După primele indicii avem o prezenţă masivă, poate record. Este un lucru extraordinar. Am votat pentru Românie unită, pentru o Românie puternică, pentru o Românie demnă”, a spus Antonescu.
Au ajuns la urne până acum 1.518.421 români, dintre care 1.101.246 în ţară. Prezenţa la vot este acum per total de 8,5 la sută.
UPDATE, ORA 09.08
S-a ajuns la 1.211.782 de votanţi. În ţară, au votat 810.293 de români.
Cristian Terheș, candidat al Partidului Național Conservator Român, a votat la ora 09.00.
“Am votat cu gândul la fiecare român şi la soarta acestei ţări minunate. Votul va da o nouă direcţie României. Îmi dores o Românie care să-şi conserve valorile naţionale”, a afirmat el.
A votat şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, la Colegiul Naţional Unitarian ”János Zsigmond” din Cluj-Napoca.
UPDATE, ORA 08.48
Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Nicuşor Dan a votat la Şcoala gimnazială Luceafărul din Bucureşti.
“Am votat pentru speranţă şi pentru un nou început pentru România”, a spus el.
Numărul total al votanţilor, în ţară şi în diaspora, a depăşit pragul de un milion: 1.017.992 (5,66 la sută). În ţară, au votat până acum 626.421 români (3,48 la sută).
UPDATE, ORA 08.34
Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a votat la Şcoala Gimnazială Nr. 150 din Bucureşti. El i-a îndemnat pe români să meargă la vot. „Votaţi aşa cum vă dictează conştiinţa!”.
Prezenţa la vot a ajuns la 5,22 la sută în ţară şi diaspora.
UPDATE, ORA 08.03
În prima oră de vot în ţară, au mers la urne 317.700 de români. Au votat pe listele permanente 244.523 de persoane, pe listele suplimentare 73.131 de români şi cu urna mobilă 46.
Judeţele fruntaşe la prezenţa la vot în prima oră sunt Olt (2,53 la sută), Giurgiu (2,41 la sută) şi Constanţa (2,27).
Candidatul AUR George Simion și Călin Georgescu au votat la o școală din Mogoșoaia.
„A venit vremea să ne luăm țara înapoi, și turul doi înapoi”, a spus Călin Georgescu.
„Suntem aici cu o singură dorință – să facem dreptate pentru România. Suntem aici cu poporul și pentru poporul român”, a spus George Simion.
Pe de altă parte, AUR susţine că are ”semnale multiple de fraudă electoral㔺i solicită atenţie sporită asupra modului de utilizare a urnei mobile, lansând un apel către OSCE. Vezi aici detalii.
UPDATE, ORA 07.17
Primul candidat care a votat la primele ore ale dimineții, la scurt timp după deschiderea urnelor, a fost Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal). Şandu a votat la Colegiul Dimitrie Cantemir din București.
Ea a spus că a ”votat împotriva celor care au furat viitorul copiilor noştri”.
ŞTIREA INIŢIALĂ
Candidații la alegerile prezidențiale 2025, în ordinea de pe buletinul de vot
Poziția nr. 1 – George-Nicolae Simion – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2025 după ce Biroul Electoral Central a invalidat candidatura lui Călin Georgescu. Aceasta este a doua sa candidatură la prezidențiale, după cea din noiembrie 2024.
Poziția nr. 2 – George-Crin-Laurențiu Antonescu – Alianța Electorală România Înainte (PSD-PNL-UDMR)
Crin Antonescu este candidatul desemnat al alianței formate din PSD, PNL și UDMR, în urma unui protocol semnat după alegerile parlamentare din 2024. Acesta este fost președinte al PNL, fost președinte al Senatului și fost candidat la alegerile prezidențiale.
Poziția nr. 3 – Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvați România (USR)
Elena Lasconi este președintele Uniunii Salvați România (USR) și primar al municipiului Câmpulung. A fost aleasă primar pentru prima dată în 2020 și a obținut un nou mandat în iunie 2024. Elena Lasconi și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2025, fiind la a doua candidatură.
Poziția nr. 4 – Cristian-Vasile Terheș – Partidul Național Conservator Român (PNCR)
Cristian Terheș este europarlamentar și lider al Partidului Național Conservator Român (PNCR). A fost ales pentru prima dată europarlamentar în 2019, pe listele PSD, dar ulterior a trecut prin mai multe formațiuni politice, inclusiv PNȚCD și AUR, înainte de a se alătura PNCR în 2023.
Poziția nr. 5 – Marcela-Lavinia Șandru – Partidul Umanist Social Liberal (PUSL)
Lavinia Șandru este candidata PUSL la alegerile prezidențiale din 2025. Fostă jurnalistă de televiziune, ea și-a început cariera politică în PSD și a fost deputat în Parlamentul României între 2004 și 2024.
Poziția nr. 6 – Victor-Viorel Ponta – Candidat independent
Victor Ponta, fost premier al României și fost lider al PSD, participă la alegerile prezidențiale din 2025 ca independent. Acesta a ocupat funcția de prim-ministru între 2012 și 2015 și a condus PSD între 2010 și 2015.
Poziția nr. 7 – Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie (PNR)
Sebastian Popescu este președintele și fondatorul Partidului Noua Românie (PNR), înființat în 2015. A candidat anterior la alegerile prezidențiale din 2019 și 2024, reprezentând partidul pe care acesta îl conduce.
Poziția nr. 8 – Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale
Silviu Predoiu, fost director adjunct al Serviciului de Informații Externe (SIE), candidează din partea Partidului Liga Acțiunii Naționale. Aceasta este a doua sa candidatură pentru funcția de Președinte al României.
Poziția nr. 9 – John-Ion Banu-Muscel – Candidat independent
John-Ion Banu, om de afaceri româno-american, participă la alegerile prezidențiale din 2025 ca independent. A emigrat în SUA înainte de 1989, unde a fondat organizația Romanian-American League. În 2017, a înființat Partidul Națiunea Română (PNRo).
Poziția nr. 10 – Petru-Daniel Funeriu – Candidat independent
Daniel Funeriu, fost ministru al Educației între 2009 și 2012, și-a anunțat candidatura ca independent la alegerile prezidențiale din 2025. A studiat și a activat în Franța, unde a fost bursier și șef de promoție.
Poziția nr. 11 – Nicușor-Daniel Dan – Candidat independent
Nicușor Dan, actualul primar general al Bucureștiului, candidează ca independent la alegerile prezidențiale din 2025. În decembrie 2024, și-a anunțat oficial candidatura la alegerile prezidențiale.
Cum poți afla la ce secție de votare ești arondat
Pentru a vota la alegerile prezidențiale din România din 4 mai 2025, este esențial să știi unde trebuie să te prezinți. Identificarea secției de votare la care ești arondat poate fi realizată simplu și rapid prin consultarea Registrului Electoral disponibil online.
Calendarul alegerilor prezidențiale 2025
· 18 februarie – începerea perioadei electorale
· 20 februarie – desemnarea prin tragere la sorți a cei 5 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție care vor face parte din BEC
· 21 februarie – se alege președintele BEC și locțiitorul acestuia dintre magistrații desemnați în Birou
· 22 februarie – Biroul Electoral Central se completează cu președintele și vicepreședinții Autorității Electorale permanente și cu câte un reprezentant al fiecărui partid politic parlamentar.
· 23 februarie – depunerea la BEC a protocolului de constituire a alianțelor electorale
· 27 februarie – stabilirea de către CNA a regulilor de desfăşurare a campaniei electorale prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale
· 15 martie – ora 24:00, termenul limită de depunere a candidaturii pentru alegerile prezidențiale
· 17 martie – înregistrarea sau respingerea, după caz, a candidaturilor
· 18 martie – contestații la CCR
· 19 martie – soluționarea contestațiilor și publicarea în Monitorul Oficial. Data limită până la care candidații pot renunța la candidatura la prezidențiale fără să apară pe buletinul de vot.
· 20 martie – definitivarea candidaturilor și a semnelor electorale, comunicarea către birourile electorale județene, ale sectoarelui Bucureștiului și biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate a candidaturilor definitive, în ordinea în care au fost depuse
· 22 martie – stabilirea ordinii de înscriere pe buletinul de vot. Comunicarea BEC către CCR și Monitorul Oficial
· 23 martie – completarea BEC cu reprezentanții formațiunilor politice care nu sunt reprezentante în Parlament și care au propus candidați
· 4 aprilie – începerea campaniei electorale care se încheie pe 3 mai la ora 7:00
Primul tur al alegerilor prezidențiale
· 2 mai – de la ora 7:00 (1 mai ora României 22:00) începe votarea în străinătate, care se încheie la ora 21:00
· 3 mai – între orele 7:00 și 21:00 – a doua zi a votului în străinătate (alegătorii care la ora locală 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei așteptând să intre, pot să îşi exercite dreptul constituţional până cel mai târziu la ora 23:59)
· 4 mai – a treia zi de vot în diaspora
· 4 mai, ora 7:00 – începerea votului în secțiile de votare din România. Secțiile se închid la ora 21:00.
· 6 mai ora 24:00 – formularea de cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală cu dovezi și motivații către CCR
· 8 mai – înaintarea către Curtea Constituțională a procesului-verbal, împreună cu procesele-verbale de constatare și centralizare a rezultatelor votului întocmite de birourile electorale județene, ale sectoarelor municipiului București, biroul electoral pentru secțiile din străinătate și birourile secțiilor de votare. După primirea dosarului de la Biroul Electoral Central și soluționarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, CCR validează alegerile și publică rezultatele în Monitorul Oficial.
Rezultatele finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale vor veni în mod oficial abia la 2-3 zile de la încheierea votului.
Voturile trebuie numărate și centralizate, chiar dacă românii au deja primele rezultate cu ajutorul caselor de sondare imediat după încheierea votului.
Cu toate acestea, până la finalul numărătorii și validarea rezultatelor, lucrurile nu sunt definitive și se pot schimba oricând.
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale
După validarea primului tur de scrutin, în cazul organizării turului II de scrutin, campania electorală începe la data aducerii la cunoştinţă publică, de Curtea Constituțională a României, a prenumelui şi numelui celor doi candidaţi care vor participa la cel de-al doilea tur de scrutin și se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă de dinaintea datei alegerilor, la ora 7,00 (respectiv în data de 17 mai 2025), arată ROAEP.
9 mai – începerea campaniei electorală pentru turul al doilea, care se termină pe 17 mai, ora 7:00.
• 16 mai, între orele 7:00 – 21:00 (ora locală) – prima zi a votării în străinătate;
• 17 mai, între orele 7:00 – 21:00 (ora locală) – a doua zi a votării în străinătate;
• 18 mai – a treia zi de vot în diaspora.
• 18 mai – votarea în România. Secțiile se deschid la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de a alege până cel mai târziu la ora 23:59.
Rezultatul final al alegerilor prezidențiale
Pentru început, după încheierea votului din 18 mai, românii vor putea avea acces la rezultate parțiale în timp real ale alegerilor prezidențiale. Cu toate acestea, măsutătorile nu sunt exacte și nici oficiale. Voturile din România trebuie numărate, iar procesele-verbale centralizate, după care se trece la numărarea voturilor din diaspora.
Astfel, rezultatele oficiale vor apărea la câteva zile după încheierea votului. Aceste rezultate trebuie validate de CCR, la fel ca întreg turul II al alegerilor.
Autor
-
Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News