Diaspora votează! Ce spun românii de peste hotare: „Am venit la vot cu speranța că vom schimba ceva în țara asta”

Sursa foto: shutterstock

Pentru românii din diaspora alegerile prezidențiale au început. Primii care au votat au fost cei din Noua Zeelandă. Pentru aceste alegeri, au fost deschise în străinătate 965 de centre.

Încă de joi seară, la ora 22, a României, a fost deschisă prima secție de votare în Auckland, Noua Zeelandă. Au urmat, rând pe rând, Australia, țările din Asia, Europa, Africa și în final Canada și America.

La secțiile din Roma, primii votanți s-au prezentat chiar după deschiderea urnelor.

Ovidiu Burdușa, român din Italia: „Am votat pentru viitorul meu, al copiilor mei și al familiei mele. Dar am votat și cu gândul la întoarcerea noastră acasă.

Atena Crăciunoiu, româncă din Italia: „Am venit la vot cu speranța că vom schimba ceva în țara asta, că totul va fi mai bine.

Didina Munteanu, româncă din Italia: „Ne așteptăm să fie un președinte, cel mai înțelept după atâția ani în care chiar am suferit.”

Alexandru Gheorghiu lucrează în IT și a fost printre primii votanți din Cracovia, unde s-a stabilit de șase ani.

Alexandru Gheorghiu, român din Polonia: „Am votat pentru o Românie europeană, o Românie care va continua să rămână pe drumul european și să sperăm că în cinci ani vom vedea progres.

În Republica Moldova au fost înființate 64 de centre de votare.

Iulia Pascari, reporter PROTV Chișinău: „Trei dintre secțiile de votare deschise la Chișinău se află în incinta Bibliotecii Naționale. Președintele Biroului Electoral ne-a spus că procesul electoral decurge fără abateri și anume aici se înregistrează fluxul cel mai mare de alegători. Primii au venit chiar de la ora 7, când secțiile de votare au fost deschise.”

Alegători: „ Dacă o să fie o alegere corectă, o să influențeze foarte mult beneficiul și pentru Republica Moldova. Așteptările sunt că: dacă la vecini e bine, și la noi urmează să fie bine.”

„Republica Moldova în întregime depinde de România, cum o să mergem în UE și cum ne va fi viitorul.

Ministerul Afacerilor Externe a trimis 3,6 milioane de buletine de vot în străinătate și dă asigurări că sunt suficiente. Iar dacă s-ar epuiza în anumite secții, pot fi transferate de la centrele unde fluxul de alegători este mai scăzut.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: