Peste 19 milioane de români pot vota la primul tur al alegerilor prezidențiale 2025, organizat duminică, 4 mai, la secțiile din țară și de vineri, 2 mai, ora 07:00, până duminică, la ora 21:00 ora României, la secțiile din străinătate.
Românii cu drept de vot, adică cei care au cel puțin 18 ani împliniți până în ziua alegerilor, pot vota în una dintre cele 18.979 de secții organizate în țară și la cele 965 de secții deschise în străinătate.
- La alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 pot să voteze 19.004.381 de români înscriși în Registrul electoral. Dintre aceștia, 17.988.031 sunt înscriși în listele electorale permanente și 1.016.350 sunt alegători români cu domiciliul în străinătate.
- În cursa pentru funcția de șef al statului sunt 11 candidați, dintre care patru sunt independenți.
Unde se poate vota la primul tur al alegerilor prezidențiale
La primul tur al alegerilor prezidențiale 2025 poți vota:
- la secția la care ești arondat, pe listele permanente, dacă în ziua votării ești în localitatea de domiciliu sau reşedinţă;
- la orice secție din țară, pe listele suplimentare, dacă în ziua votului ești în altă localitate decât cea de domiciliu sau reședință;
- la orice secție din străinătate, pe listele suplimentare, dacă în ziua votului ești plecat din țară;
- alegătorul care este și membru al unui birou electoral al secţiei de votare sau operator de calculator într-o secţie de vot, ori asigură menţinerea ordinii, are dreptul să voteze la secţia unde îşi desfăşoară activitatea;
- alegătorii cu mobilitate redusă pot vota la orice secţie unde le este asigurat accesul la urne.
Alegătorii cu drept de vot pot vedea cărei secții sunt arondați, pe listele permanente, în funcția de adresa de domiciliu. Numărul și adresa exactă a secției se poate afla prin accesarea Registrului electoral, la adresa www.registrulelectoral.ro, după introducerea datelor personale (Codul Numeric Personal și numele de familie).
În străinătate, dintre cele 965 de secții de votare, cele mai multe sunt în Italia (și Malta) – 161 de secții, Spania – 147 de secții, Marea Britanie – 108 secții, Germania – 88 de secții, Franța (și Principatul Monaco) – 69 de secții, Republica Moldova – 64 de secții, SUA – 50 de secții, Belgia – 29 de secții, Olanda – 23 de secții.
Votarea poate fi făcută și prin intermediul urnei mobile, însă doar în cazul românilor care se află în țară și doar la cerere, făcută de alegătorii care nu pot ajunge la secțiile de vot, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri medicale. La urna mobilă mai pot vota deținuții și persoanele reținute sau arestate, dacă nu au acest drept interzis printr-o decizie judecătorească.
De la ce oră începe votarea și când se închid secțiile
Votarea în țară se desfășoară duminică, 4 mai, între orele 07:00 și 21, iar în străinătate pe parcursul a trei zile:
- vineri 2 mai și sâmbătă 3 mai – între orele locale 07:00 și 21:00;
- duminică 4 mai – între orele locale 07:00 și 21:00, fără a depăși 21:00, ora României.
Orarul de vot se poate prelungi până cel târziu la ora 23:59, în cazul în care sunt alegători care așteaptă la rând în fața sediului secției de votare la ora de închidere, precum și pentru cei care se află în secția de vot.
De precizat că duminică, 4 mai, la ora 21:00, dacă majoritatea secțiilor de votare din străinătate aflate la est de România vor fi, teoretic închise deja, la această oră se închid și toate de la vest de România, în state din Europa, Africa, America de Sud, SUA și Canada.
De exemplu, românii din San Francisco vor putea vota duminică până la ora 11:00, ora locală, deși au început votul la ora 07:00 ora locală, cu posibilitatea prelungirii votării până la ora 13:59, ora locală.
Cu ce documente se votează
La alegerile prezidențiale 2025 se poate vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).
Este important de reținut că paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de românii care votează în străinătate sau de către cei cu domiciliul în străinătate care votează în România.
FOTO – Caracter ilustrativ: Alexandra Pandrea / Gândul
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News