Preşedintele interimar Ilie Bolojan a declarat, marţi, că suntem practic într-o criză bugetară, pentru că România cheltuie mai mult decât îşi permite, de mulţi ani şi suntem ca un organism care este slăbit de o boală şi practic este vulnerabil la orice fel de virus. El a arătat că faptul că am avut un tur întâi al alegerilor prezidenţiale, care a făcut ca în turul doi să ajungă doi candidaţi de la limitele spectorului politic, a generat anumite îngrijorări iar demisia prim-ministrului din nou a generat nişte perturbaţii în piaţă şi practic România are nevoie de un guvern stabil.
”Suntem practic într-o criză bugetară, pentru că România cheltuie mai mult decât îşi permite, de mulţi ani. Avem deficite mari, de aproximativ 9%, anul trecut. Pentru a acoperi această diferenţă dintre veniturile ţării noastre şi cheltuielile mult mai mari pe care le facem, trebuie să ne împrumutăm şi practic ne împrumutăm cu aproximativ 1 miliard de euro săptămânal, ceea ce a făcut ca în ultimii ani datoria României să crească cu o viteză destul de mare, lucru care înseamnă că în fiecare an plătim dobânzi mai mari, plătim sume mult mai mari pentru acoperirea acestor dobânzi, ceea ce va face ca într-un an-doi, dacă nu corectăm lucrurile, să fim în situaţia în care Guvernul devine practic o agenţie de plăţi, nu mai poate face nimic pentru dezvoltare” a declarat preşedintele interimar Ilie Bolojan la ”Punctul pe Ştiri” cu Magda Grădinaru, de la Rock FM.
Preşedintele interimar a arătat că o provocare importantă pentru România, datorită acestor împrumuturi foarte mari, este să ni le putem finanţa.
”Este foarte important să ne finanţăm împrumuturile ca să rămânem o ţară stabilă. Asta este o provocare importantă. O altă provocare importantă este să ne menţinem ratingul de ţară, adică calificativul de ţară sigură, în care se poate investi, pentru că asta înseamnă că cei ne dau împrumuturile, cei care ne cumpără titlurile de stat, cei care investesc în economia noastră, au o anumită încredere în România”, a precizat el.
Potrivit lui Bolojan, cu cât acest grad de încredere al ţării este mai scăzut, cu atât costurile împrumuturilor sunt mai mari, dobânzile sunt mai mari, riscurile de ţară sunt mai mari şi asta este o provocare.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News