Doi candidați români din 3 au promovat cu succes etapa interviului la concursul de desemnare a unui număr de patru membri ai Consiliului de Administrație al operatorului sistemului energetic național al Republicii Moldova, Moldelectrica, omologul Transelectricii din România, și urmează să fie propuși pentru desemnare în board, a anunțat Ministerul Energiei de la Chișinău.
Aceștia sunt Corina Popescu și Bogdan Toncescu, care au ocupat, în această ordine, primele 2 locuri în clasamentul notelor obținute de candidați, cu calificative de 9,86, respectiv 8,94. Vor mai fi propuși pentru Consiliul de Administrație ocupanții pozițiilor 3 și 4, Oleg Stiopca și Eugen Ghilețchi, ambii din Republica Moldova.
Corina Popescu este fost CEO al Transelectrica și Electrica SA din România și a mai fost secretar de stat la Ministerul Energiei de la București, șefă a operațiunilor de distribuție de energie ale Electrica SA, manager de operațiuni cu electricitate la E.ON România, precum și manager de active de producție de energie la OMV Petrom.
Ea este în prezent vicepreședinte pentru Strategie și Dezvoltare Afaceri la Enevo Group SA.
Bogdan Toncescu este fost președinte al Directoratului Transelectrica și membru în Directorat, în prezent șef al Direcției Guvernanță Corporativă/Reprezentare și Relația cu Investitorii la operatorul român de transport și sistem.
Toncescu este în litigiu cu Transelectrica, după cum a relatat Profit.ro.
Un al treilea candidat român, neselectat pentru board-ul Moldelectrica, a fost Claudiu Roșca, administrator unic la Turism Lotus Felix SA și membru în CA-ul producătorului de cupru Cuprumin Abrud, controlat de statul român prin Ministerul Economiei, unde a fost în trecut și director economic și financiar.
Alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova depinde fundamental de România, după stoparea livrărilor către malul drept al Prutului de către centrala MGRES de la Cuciurgan din regiunea separatistă Transnistria, ca urmare a încetării tranzitului de gaze rusești către Tiraspol prin intermediul conductelor magistrale din Ucraina. Cele mai importante proiecte de investiții în rețea ale Moldelectrica au în vedere extinderea și întărirea interconexiunii cu sistemul energetic din România. Printre ele se numără linia electrică Chișinău-Vulcănești 400 kV, a cărei finalizare este preconizată până la sfârșitul acestui an. Aceasta va permite importul direct de energie electrică din România și va asigura o interconectare stabilă între Republica Moldova și Uniunea Europeană.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News