Zelenski: „Diplomația cu Putin este o greșală. El negociază doar cu el însuși”

Volodimir Zelenski
Sursa foto: president.gov.ua

Volodimir Zelenski nu vrea să se gândească la un război de lungă durată, cu atât mai puțin  să le vorbească ucrainenilor despre această posibilitate, mulți dintre ei visând încă la o victorie rapidă. Însă președintele ucrainean tocmai se pregătește pentru acest lucru.

„Echipa mea trebuie să fie pregătită pentru un război lung; emoțional, eu sunt pregătit”, spune președintele Ucrainei într-un interviu acordat publicației The Economist.

Prezent la conferința YES, un eveniment informal organizat la Kiev, acesta a apărut calm, cumpătat și sumbru. În același cadru, în urmă cu un an, atmosfera era electrică și euforică; veștile despre succesul forțelor ucrainene în respingerea Rusiei din regiunea Harkov răsunând pe fiecare smartphone din sală.

Anul acesta, atmosfera a fost foarte diferită. După trei luni de contraofensivă, Ucraina a făcut doar progrese modeste de-a lungul axei sudice extrem de importante din regiunea Zaporijie, unde încearcă să taie „puntea terestră” a lui Vladimir Putin dinspre Rusia spre Crimeea. Întrebarea despre cât timp va dura acest război umbrește gândurile liderilor occidentali. Aceștia continuă să vorbească pozitiv, promițând că vor fi alături de Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”.

Zelenski, însă, un fost actor de televiziune cu un simț acut al publicului său, a detectat o schimbare de dispoziție în rândul unora dintre partenerii săi. „Am această intuiție, citesc, aud și le văd ochii [când spun] că vor fi mereu alături de noi’”, spune el. „Dar văd că cel care vorbelșe nu este aici, nu este cu noi”. Își deschide mâinile într-un gest de frustrare. Unii parteneri ar putea vedea în dificultățile recente ale Ucrainei pe câmpul de luptă un motiv pentru a o forța să intre în negocieri cu Rusia. Dar „acesta este un moment prost, din moment ce și Putin vede același lucru”.

Dacă nu a reușit să cucerească rapid Ucraina, Putin pare hotărât să epuizeze țara și să extenueze hotărârea partenerilor săi de a continua să o finanțeze și să o aprovizioneze cu arme. El urmărește să facă din Ucraina un stat disfuncțional, depopulat, ai cărui refugiați cauzează probleme în Europa. Zelenski spune însă că Rusia însăși este fragilă. Putin „nu înțelege că va pierde într-un război lung. Pentru că nu contează că 60% sau 70% [dintre ruși] îl susțin. Nu, economia lui va pierde”. Pe măsură ce Ucraina își intensifică atacurile în interiorul Rusiei, rușii vor începe să pună întrebări incomode despre incapacitatea armatei lor de a-i proteja. Autoritatea președintelui rus a fost slăbită de revolta din iunie a lui Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, care a fost ulterior asasinat. Aceasta va fi slăbită și mai mult, crede Zelenski.

În același timp, președintele Ucrainei este foarte conștient de riscurile la care este expusă țara sa dacă Occidentul începe să-și retragă sprijinul economic.Acest lucru ar afecta nu doar economia Ucrainei, ci și eforturile de război.

El o spune în termeni foarte clari. „Dacă nu ești cu Ucraina, ești cu Rusia. Iar dacă partenerii nu ne ajută, înseamnă că vor ajuta Rusia să câștige. Asta este.”

Având în vedere că mai mulți dintre aliații săi occidentali (inclusiv SUA) organizează alegeri anul viitor, Zelenski știe că va fi dificil să mențină sprijinul, mai ales în absența unor progrese semnificative pe front.

Președintele ucrainean a excelat în a atrage publicul din Vest, de multe ori peste așteptările politicienilor occidentali.

Acesta încă este  convins că cel mai bun mod „de a convinge guvernele, [de a le face] să creadă că sunt de partea bună, este să le influențezi prin intermediul mass-media. Oamenii citesc, discută, se hotărăsc și fac presiuni”, spune el. Opinia publică a fost cea care i-a determinat pe politicieni să crească livrările de arme către Ucraina în primele zile ale războiului. Reducerea acestui ajutor, susține el, ar putea înfuria nu doar ucrainenii, ci și alegătorii occidentali. Aceștia vor începe să se întrebe la ce a servit întregul efort. „Oamenii nu îi vor ierta [pe liderii lor] dacă vor pierde Ucraina”.

Dacă Putin speră că o victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale americane din 2024 îi va aduce victoria, se înșeală. Trump nu l-ar susține „niciodată pe Vladimir Putin. Asta nu este ceea ce fac americanii puternici”. Acesta se așteaptă ca Joe Biden să rămână pe poziții dacă va fi reales și speră că Uniunea Europeană nu numai că va continua să furnizeze ajutor, dar va deschide negocierile privind procesul de aderare a Ucrainei în acest an. Această inițiativă este așteptată în general să se realizeze la un summitul din decembrie.

Menținerea unui moral ridicat este esențial. Acesta este motivul pentru care, spune Zelenski, chiar și un progres limitat pe linia frontului este vital. După pierderi inițiale grele și tactici adaptate în grabă, soldații ucraineni au străpuns în sfârșit prima dintre cele trei linii de apărare principale ale Rusiei în regiunea Zaporijia. Încă se mai poate realiza o mare breșă, insistă Zelenski: „Dacă îi împingem dinspre sud, vor fugi”.

Pe frontul secundar al contraofensivei, în apropiere de orașul Bakhmut din est, forțele ucrainene recuperează, de asemenea, încet-încet teritoriu. „În timpul primelor zile ale războiului, am fost respinși, în fiecare zi. Au luat câteva orașe, sute de sate”, spune el. Acum, forțele ucrainene se târăsc înainte. Dar trupele se confruntă cu o sarcină herculeană pentru a transforma avansurile de-a lungul oricăreia dintre cele două axe într-o avansare strategică.

Ca răspuns la plângerile occidentale privind lentoarea ofensivei, Zelenski spune că aceasta reflectă nivelul extrem de periculos al acesteia. Recâștigarea teritoriului trebuie să fie echilibrată cu păstrarea a cât mai multe vieți. Soldații trebuie să reducă riscurile: să efectueze recunoașteri, să folosească drone, să evite ciocnirile directe. Ucraina ar fi pierdut „mii” de oameni dacă ar fi urmat sfatul de a trimite mai multe trupe, spune el. Acesta nu este genul de război în care „liderul unei țări spune că prețul nu contează”. Aceasta este diferența dintre el și Vladimir Putin. „Pentru el [n. tr. Vladimir Putin], viața nu înseamnă nimic”.

După luni de zile în care a creat așteptări pentru contraofensivă, Zelenski își adaptează cu grijă mesajul la realitate. Victoria nu va veni „mâine sau poimâine”, spune acesta. Dar nu este vorba de un vis fantezist. Ucraina merită să câștige, iar Occidentul ar trebui să o sprijine. Armata rusă pierde „o mulțime de oameni’” și își redistribuie rezervele pentru a opri avansul ucrainean, spune președintele: „Înseamnă că pierd”.

Bătând cu putere în masă, Zelenski respinge categoric ideea de compromis cu Vladimir Putin. Războiul va continua „atâta timp cât Rusia rămâne pe teritoriul ucrainean”. Un acord negociat nu ar fi permanent. Președintele rus are obiceiul de a crea „conflicte înghețate” la frontierele Rusiei (în Georgia, de exemplu), nu ca scopuri în sine, ci pentru că obiectivul său este „restaurarea Uniunii Sovietice”.

Cei care aleg să vorbească cu liderul de la Kremlin se „păcălesc singuri”, la fel ca liderii occidentali care au semnat un acord cu Adolf Hitler la München în 1938, doar pentru a-l vedea cum invadează Cehoslovacia. „Greșeala nu este diplomația. Greșeala este diplomația cu Putin. El negociază doar cu el însuși”.

Reducerea ajutorului pentru Ucraina nu va face decât să prelungească războiul, susține Zelenski, și ar crea riscuri pentru Occident în propria curte. Nu există nicio modalitate de a prezice cum ar reacționa milioanele de refugiați ucraineni din țările europene dacă țara lor ar fi abandonată. În general, ucrainenii „s-au comportat bine” și sunt „foarte recunoscători” celor care i-au adăpostit. Ei nu vor uita această generozitate. Dar nu ar fi o „poveste bună” pentru Europa dacă ar trebui să „îi împingă pe acești oameni într-un colț”.

Între timp, un lung război de uzură ar însemna un punct de cotitură pentru Ucraina. Țara ar pierde și mai mulți oameni, atât pe front, cât și din cauza emigrării. Ar fi nevoie de o „economie complet militarizată”. Guvernul ar trebui să prezinte această perspectivă cetățenilor săi, spune Zelenski, fără a preciza cum; un nou contract social nu ar putea fi decizia unei singure persoane. După aproape 19 luni de război, președintele ucrainean afirmă că este pregătit „moral” pentru această schimbare. Dar el va aborda ideea cu poporul său doar dacă slăbiciunea în ochii susținătorilor săi occidentali va deveni o „tendință”. A venit acel moment? Nu, nu încă, spune președintele.

 

Sursa: The Economist.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL