De ce candidatura lui Dominic Fritz încalcă legea din România

Dominic Fritz, sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Dominic Fritz rămâne o enigmă pentru scena politică din România, deoarece niciodată nu a demonstrat unde are domiciliul. După 4 ani de când a devenit primar, Dominic Fritz anunță pe rețelele de socializare că, pe 29 aprilie 2024, a primit cartea de rezidență permanentă.

„Tocmai ce mi-a venit cartea de rezidență permanentă”, a anunțat Fritz pe 29 aprilie 2024, când și-a depus candidatura.

Adică în ziua în care a primit această carte de rezidență permanentă a decis să candideze. Dar potrivit legislației din România, candidatura lui Fritz nu este legală, după cum a explicat avocata Elena Radu.

Ce spune legea din România

Elena Radu a analizat legislația din România privind alegerile locale, dar și ghidurile pe care Biroul Electoral Central le publică înainte de alegeri. Aceasta arată că Dominic Fritz nu respectă legislația din țara noastră, dar Biroul Electoral Timiș îi acceptă candidatura. Pentru ca un cetățean român sau cetățean UE să candideze la alegerile locale din România trebuie să aibă domiciliul în localitatea în care vrea să candideze, precizează legea 115/2015, analizată de Elena Radu.

„- Articolul 5 alin. (1) și (2):

”(1) Cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reședința în România au dreptul de a alege și de a fi aleși ÎN ACELEAȘI CONDIȚII CA ȘI CETĂȚENII ROMÂNI, cu îndeplinirea prevederilor prezentei legi. (2) Cetățenii Uniunii Europene au dreptul de a fi aleși în funcția de consilier local și consilier județean, primar sau președinte al consiliului județean.”

– Articolul 4  alin. (1) și (2):

”(1) Au dreptul de a fi aleși consilieri, primari sau președinți ai consiliilor județene cetățenii cu drept de vot care au împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puțin 23 de ani, dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit art. 40 alin. (3) din Constituția României, republicată.

(2) Pot candida NUMAI persoanele care au DOMICILIUL pe teritoriul unității administrativ-teritoriale în care urmează să fie alese.”

Articolul 56 alin (1) ”Cetățenii Uniunii Europene pot candida în unitatea administrativ-teritorială în care AU DOMICILIUL. Propunerile de candidaturi se DEPUN ÎN ACELEAȘI CONDIȚII CA ȘI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI.”, arată Elena Radu.

Dominic Fritz anunță, în aprilie 2024, că a primit cartea de rezidență permanentă, care nu înseamnă domiciliu. Acesta poate să aibă domiciliul în Germania și rezidența în România.

Judecătorii nu au verificat documentele lui Fritz

Dominic Fritz nu a demonstrat nici în 2020 că ar fi avut domiciliul în Timișoara. A existat inclusiv un proces în care s-a contestat validarea mandatului lui Dominic Fritz, însă Curtea de Apel Timișoara a considerat că nu mai poate fi analizată situația lui Fritz din moment ce Biroul Electoral Timiș i-a validat candidatura.

„Din considerentele acestei decizii reiese că raționamentul Curții a fost că odată validat ca și candidat, pentru că putea fi contestată candidatura potrivit legii, cu ocazia validării ca primar nu mai pot fi analizate condițiile de eligibilitate care au fost avute în vedere la momentul acceptării candidaturii și cum nu au intervenit modificări între momentul depunerii candidaturii și cel al validării ca primar, având REȘEDINȚA tot în Timișoara, nu se mai poate invoca în procedura de validare a alegerii primarului motivele referitoare la lipsa cetățeniei și a domiciliului românesc al lui Dominic Fritz, deoarece au intrat în putere de lucru judecat definitiv, astfel că nu mai poate fi supus controlului de legalitate exercitat de instanța superioară”, precizează avocata Elena Radu.

Judecătorii arată că Biroul Electoral trebuia să verifice dacă era legală candidatura lui Fritz, în momentul în care USR-istul și-a depus documentele. Dar chiar și judecătorii Curții de Apel Timișoara au arătat că, din documentele depuse, Dominic Fritz avea doar reședința în România, în 2020.

„Acesta fiind, la momentul depunerii candidaturii cât și în prezent, cetățean german, membru al Uniunii Europene, cu reședința în Timișoara, aspecte ce rezultă din certificatul de înregistrare”, precizează Curtea de Apel Timișoara, potrivit deciziei prezentate de Elena Radu.

Cazul lui Dominic Fritz este unic în România, deoarece în ultimii 4 ani a evitat să prezinte documentele sale. Chiar și Consiliul Local Timișoara l-a obligat pe Fritz să-și prezinte documentele de identitate și să arate unde are domiciliul, însă primarul USR a sfidat decizia CL și s-a ascuns. De 4 ani, acesta își ascunde documentele.

Biroul Electoral recunoaște că Fritz nu are domiciliul în Timișoara

Avocata Elena Radu a prezentat și un caz de la Curtea Constituțională, unde judecătorii au refuzat candidatura unui cetățean român într-o localitate doar pentru simplul fapt că nu avea domiciliul în acea localitate. CCR i-a transmis cetățeanului român că poate candida doar dacă are domiciliul în localitatea în care vrea să candideze la alegerile locale și că această condiție se aplică și pentru cetățenii Uniunii Europene.

„Găsii și o decizie a CCR (nr. 580/2022), a unui ”autohton” (cetățean român) care se plângea că e neconstituțional art. 4 alin. (2) din Legea nr. 115/2015, motivat de faptul că este condiționat de a avea domiciliul (cu excluderea reședinței) pe raza administrativ-teritorială a localității unde este depusă candidatura pentru funcția de primar sau consilier local și că este o discriminare între cetățenii români și cetățenii europeni.

L-a trimis CCR a plimbare spunându-i că „ dispozițiile legale supuse controlului de constituționalitate instituie o condiție în privința dreptului de a candida pentru funcțiile publice elective la nivelul autorităților administrației publice locale, stabilind obligația candidaților de a avea DOMICILIUL pe teritoriul unității administrativ-teritoriale în care urmează să fie aleși”, iar art. 4 alin. (2) din Legea nr. 115/2015 ”SE APLICĂ, FĂRĂ EXCEPȚII, TUTUROR PERSOANELOR, CETĂȚENI ROMÂNI ȘI CETĂȚENI AI UNIUNII EUROPENE care candidează pentru ocuparea unei funcții de ales local.”

Ghinionul lui că nu a avut în biroul electoral de circumscripție aceleași persoane pe care le-a avut Fritz, că nu se mai încurcau cu amănunte din astea domiciliu … reședință”, arată Elena Radu.

Chiar și în 2024, Biroul Electoral din Timiș precizează că Dominic Fritz are reședința în Timișoara, nu domiciliul (foto mai jos). Deci în baza legislației din România, Dominic Fritz nu poate candida la alegerile locale. Totuși, Biroul Electoral nu ține cont de legislația din România și nici de deciziile Curții Constituționale.

 

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: