Bogdan Stoica: Când proștii își votează ura

Bogdan Stoica

Acum vreo sută de ani, când un primar din Sibiu candida la președinție, am scris că nu văd de ce aș vota ca președinte un tip care a ajuns la patruzeci și ceva de ani fără să facă sau să adopte un copil. Nu pentru că astfel de oameni sunt indezirabili, ci pentru că mi se pare aiurea să lași cuiva afon în experiența de parenting sarcina de a gestiona viitorul copiiilor. E ca și cum ai pune un frizer la jocuri de noroc. Din păcate, tipul era extrem de popular și a ajuns președinte, iar subiectul a fost preluat de un politician antipatic care l-a făcut muci. Mulți ani mai târziu, deși nu mai votez, eu încă mai cred că politicienii cu copii sunt mai buni decât cei fără copii.

Anul trecut subiectul a renăscut datorită cârciumii J’ai Bistrot, care a îndrăznit să zică unor părinți că dacă mai vin la masă cu copii care urlă, aleargă și se tăvălesc pe jos, nu mai sunt bine primiți. Logic, internetul s-a umplut de istericalele fanilor parentingului modern, care lasă copilul să se exprime în orice fel, inclusiv animalic: să vezi ce-i boicotăm, ce-i distrugem. Ciuciu. Localul a funcționat bine mersi, chiar mai bine, devenind ținta predilectă a celor care vor să se audă când mănâncă paste și beau vin. Iar anul ăsta fanaticii libertății juvenile au lovit din nou, când restaurantul Sera Eden a afișat un mesaj în care roagă clienții însoțiți de copii să-i țină la masă ca să nu perturbe experiența culinară a celorlalți. Lista de comentarii este genială, chiar nu pricep de ce nu-și dă cineva doctoratul în psihiatrie folosind-o. Eu, de exemplul, sunt fanul acelui mesaj care spune: „eu duc lumea doar sa il vada, dar nu sa stam acolo”.

Îi cunoști și tu pe oamenii ăștia. Sunt ăia care te filmează de la masa vecină, comentând pentru cumătrul din Zalău cu care e pe videocall „uite câtă lume e aici”. Care sunt în stare să meargă la cinema nu pentru film, ci pentru că vor lucreze pe laptop pe întuneric. Care se duc Operă ca să-și exerseze gâtul o dată cu tenorul. Care protestează pentru că România n-a dat bani la Fundația Antarctica și la pinguini n-a mai ajuns un burger de pește. Care merg la vot doar ca să nu iasă X primar, pentru că X a zis când era mic că nuștiuce, iar ei nu sunt de acord.

Când vezi proști la butoanele puterii nu te gândi imediat că avem de-a face cu o Ocultă a prostiei, sau cu o mafie care vrea un băbălău manipulabil. Nu-nu. De multe ori, prostul ajunge în fruntea satului doar pentru că deștepții erau antipatici unor grupuri mari de furipți fără motiv. Genul de oameni care se duc cu copilul să se joace într-o cârciumă, nu într-un loc de joacă.

Felicitări, Sera Eden. Cu prima ocazie o să cheltuiesc niște bani la voi.

 

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: