Astăzi sunt chemaţi la urne şi alegătorii portughezi. Este pentru a treia oară din 2022

Sursa foto: Luís Montenegro

Portughezii îşi vor alege deputaţii, duminică, pentru a treia oară din 2022, în cadrul unor alegeri generale care i-ar putea permite premierului demisionar, Luis Montenegro, să îşi prelungească majoritatea de dreapta moderată după un an la putere, relatează AFP.

Montenegro, un avocat în vârstă de 52 de ani, a fost figura centrală a campaniei, deoarece el însuşi a provocat aceste alegeri anticipate prin demisia sa în martie, pe fondul suspiciunilor de conflict de interese privind activităţile unei firme de consultanţă înregistrată la domiciliul său şi pe numele copiilor săi.

„Nimeni nu a fost vreodată la fel de transparent ca mine”, a declarat el la ultima sa reuniune, ca răspuns la liderul opoziţiei socialiste, Pedro Nuno Santos, care l-a acuzat că «amestecă politica şi afacerile», luând bani de la companii private după ce a preluat funcţia.

Cu toate acestea, sondajele de opinie arată că „electoratul portughez este destul de tolerant faţă de acest tip de problemă şi, în mod clar, aceasta nu a luat amploare în măsura în care opoziţia a sperat”, notează politologul Filipa Raimundo, de la Institutul universitar ISCTE din Lisabona.

Coaliţia guvernamentală de dreapta moderată, Alianţa Democratică (AD), a fost creditată cu 34% din intenţiile de vot, faţă de 26% pentru Partidul Socialist (PS), potrivit ultimului sondaj publicat de presa locală.

Partidul de extremă dreapta Chega („Destul”) ar putea obţine 19% din voturi, puţin peste scorul obţinut la alegerile legislative din martie 2024, consolidându-şi astfel statutul de a treia forţă politică a ţării.

Potrivit aceluiaşi sondaj, AD a lui Luis Montenegro ar putea obţine până la 95 de locuri din 230, rămânând astfel sub pragul de 116 deputaţi sinonim cu majoritatea absolută.

Secţiile de votare se vor deschide la ora locală 08:00, iar televiziunile vor dezvălui exit-poll-urile la ora 20:00.

Cum premierul a refuzat întotdeauna să guverneze cu sprijinul extremei drepte, el speră să formeze o majoritate mai solidă prin încheierea unui acord cu Iniţiativa Liberală, creditată cu 7% din intenţiile de vot.

„Ştiu că portughezii s-au săturat de alegeri şi că ei sunt primii care doresc stabilitate”, a argumentat Montenegro, care până acum s-a confruntat cu extrema dreaptă şi cu Partidul Socialist, învins la limită în 2024, după opt ani la putere.

„Avem nevoie de o conducere stabilă (…) care ne va permite să depăşim incertitudinile şi adversităţile care vin din exterior”, a subliniat el, adresându-se alegătorilor care erau încă indecişi.

Pe străzile din Lisabona, mulţi portughezi îşi exprimă dezamăgirea faţă de liderii lor şi oboseala de a fi chemaţi la urne.

„Este pur şi simplu prea mult! Avem noi alegeri după un an şi situaţia va rămâne exact la fel”, regretă José Silveira, în vârstă de 56 de ani, din spatele tejghelei magazinului său de artizanat din centrul Lisabonei.

„Sper că va apărea o majoritate absolută, astfel încât să putem avea puţină stabilitate”, spune Fatima Lopes, o ingineră în vârstă de 61 de ani, care lucrează pentru un consiliu local şi căreia i-au «plăcut mai degrabă» acţiunile guvernului demisionar.

Pedro Vaz, un vânzător de sucuri de fructe în vârstă de 49 de ani, nu este de acord. „Nu o ducem la fel de bine ca înainte în anumite privinţe”, spune el, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la «imigraţia excesivă», în ciuda faptului că populaţia străină din Portugalia a crescut de patru ori din 2017.

Imigraţia şi etica politicienilor sunt teme dragi extremei drepte, care a crescut rapid de la înfiinţarea Chega în 2019.

Cu toate acestea, ultima parte a campaniei preşedintelui său André Ventura, un fost comentator de fotbal în vârstă de 42 de ani, a fost perturbată după ce i s-a făcut de două ori rău în faţa camerelor de televiziune.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: