Pe cine a trimis Alba în Parlament: Cine a muncit și cine nu pentru județ, în primele 5 luni de mandat

Sursa foto: Pinterest

Pe cine a trimis Alba în Parlament: Activitatea parlamentarilor din Alba. O deputată de Alba a reușit „performanța” de a avea, în 5 luni de la preluarea mandatului, o singură propunere legislativă inițiată. Este vorba despre un proiect privind includerea unui parc din Timișoara pe lista monumentelor istorice. Este vorba despre deputata POT de Alba, Bianca Gavrilă, sora șefei POT la nivel național. Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Camerei Deputaților, aceasta a vorbit o singură dată în plen, la depunerea jurământului. Un alt parlamentar care a dispărut după alegeri este senatorul AUR Emil Dîrlău. Concret, cei doi sunt desprinși total de județ.

Există însă și o excepție: Florin Roman care este de departe cel mai prolific parlamentar de Alba, cu 22 de inițiative, dar și cu sprijinul concret al unor inițiative plecate de la nivel local. 

Reamintim faptul că prima ședință de plen la Camera Deputaților și Senat, din legislatura 2024-2028, a avut loc pe 20 decembrie.

Salariul brut lunar al unui deputat este de 18.720 lei, potrivit ultimelor informații disponibile pe site-ul Camerei Deputaților.

Vicepreședinții comisiilor permanente primesc un salariu de 19.552 iar președinții comisiilor permanente un salariu de 20.176 lei.

Salariul brut lunar al unui senator este de 18.720 de lei, potrivit ultimelor informații disponibile pe site-ul Senatului. Secretarii comisiilor permanente primesc un salariu de 19.136 de lei, iar vicepreședinții un salariu de 19.552 lei.

Alba24 vă prezintă o sinteză privind activitatea parlamentarilor de Alba, deputați și senatori, la 5 luni de la preluarea mandatului în legislatura 2024 – 2028.

Câte proiecte legislative au inițiat aceștia, din ce comisii fac parte și câte luări de cuvânt în plen au avut.

Deputatul PNL Florin Roman are până în prezent 22 de propuneri legislative înregistrate. Lista acestora poate fi consultată AICI.

Printre proiecte se numără propunerea legislativă pentru completarea art. 22 din Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcţii, care urmăreşte să reducă aceste riscuri prin limitarea sumelor pe care cumpărătorii le pot plăti drept avans la semnarea promisiunilor de vânzare, oferind totodată posibilitatea unor măsuri suplimentare de protecţie prin intermediul poliţelor de asigurare.

O altă propunere vizează completarea art.111 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, respectiv exceptarea de la plata impozitului de 3% aplicat la vânzarea imobilelor pentru două categorii specifice de vânzători:

  • moştenitorii legali care înstrăinează un imobil obţinut prin succesiune;
  • soţii care înstrăinează imobilele pe care le-au dobândit în timpul căsătoriei, după divorţ şi încheierea partajului.

Florin Roman este președintele Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului și membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială.

Deputatul PNL de Alba a luat cuvântul de 20 de ori în plen, în cadrul a 13 ședințe.

Deputatul PSD Voicu Vușcan – 9 propuneri legislative

Deputatul PSD Voicu Vușcan are până în prezent 9 propuneri legislative înregistrate. Lista acestora poate fi consultată AICI.

Printre acestea se numără un proiect privind instituirea zilei de 21 septembrie ca Ziua Munţilor Apuseni și un altul privind instituirea anului 2026 ca Anul Nadia Comăneci.

Voicu Vușcan este vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice și membru în Comisia pentru antreprenoriat şi turism.

Acesta a luat cuvântul de 9 ori în plen, în cadrul a 8 ședințe. Voicu Vușcan a adresat 14 întrebări și interpelări Guvernului.

Deputatul PSD Adrian Bara – 8 propuneri legislative

Deputatul PSD Nicolae-Adrian BARA are până în prezent 8 propuneri legislative înregistrate. Lista acestora poate fi consultată AICI.

Alături de colegul de partid Voicu Vușcan, acesta se numără printre inițiatorii unui proiect pentru completarea Legii nr.331/2024 privind Codul Silvic, care are ca scop optimizarea şi clarificarea procedurilor privind sistemul informational integrat de urmărire a materialelor lemnoase, astfel încât să asigure o gestionare mai eficientă şi transparent ă a schimbărilor în administrarea şi serviciile silvice.

Adrian Bara este membru în cadrul Comisiei pentru sănătate şi familie și Comisiei pentru învăţământ.

Acesta a luat cuvântul de 3 ori în plen, în cadrul a 3 ședințe. De asemenea, Adrian Bara a adresat 22 de întrebări și interpelări Guvernului.

Deputatul AUR Călin Matieș – 6 propuneri legislative

Deputatul AUR Călin Gheorghe Matieș are până în prezent 6 propuneri legislative înregistrate. Lista acestora poate fi consultată AICI.

Călin Matieș se află printre semnatarii proiectului pentru completarea Legii nr.331/2024 privind Codul Silvic și a proiectului pentru instituirea anului 2025 ca „Anul Cultural Mihai Eminescu”, alături de deputații PSD Adrian Bara și Voicu Vușcan.

Deputatul AUR de Alba este vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice și membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Călin Matieș a luat cuvântul de 18 ori în plen, în cadrul a 13 ședințe. Acesta a adresat Guvernului 3 întrebări și interpelări și a semnat 3 moțiuni.

Matieș s-a remarcat în ultima vreme printr-un limbaj violent, cu atacuri la persoană la adresa jurnaliștilor.

Deputata POT Bianca Gavrilă – o propunere legislativă

Deputata POT Bianca Eugenia Gavrilă are până în prezent o singură propunere legislativă înregistrată .

Este vorba despre o propunere legislativă privind includerea Parcului Rozelor din municipiul Timişoara pe lista monumentelor istorice. Printre semnatarii acestui proiect se află și deputatul AUR Călin Matieș.

Deputata POT de Alba este membră în Comisia pentru politică externă.

Bianca Gavrilă a vorbit o singură dată în plen, la depunerea jurământului de credinţă faţă de ţară. Deputata a semnat o moțiune, care a fost respinsă.

Aceasta este total inexistentă la nivelul județului Alba. După ce locuitorii județului au votat-o, aceasta a dispărut complet din circumscripție.

Nu a organizat nici o conferință de presă și nu a transmis nici un mesaj pentru alegătorii ei din Alba.

Activitatea parlamentarilor din Alba – senatori

Senatorul PNL Claudiu Răcuci – 10 inițiative legislative

Senatorul PNL Claudiu Răcuci are până în prezent 10 inițiative legislative înregistrate. Lista acestora poate fi consultată AICI.

Printre acestea se numără un proiect pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Acesta urmărește eficientizarea procedurii desfăşurate la instanţa de executare prin reglementarea clară a condiţiilor în care un condamnat aflat în stare de detenţie sau internat într-un centru educativ poate fi adus la judecată sau poate participa prin intermediul videoconferinţei.

Un alt proiect vizează completarea Legii nr.273/2006 privind finanțele publice locale, respectiv introducerea unei prevederi explicite referitoare la alocarea unei cote de 2% din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat către un cont distinct destinat finanţării instituţiilor publice de spectacole aflate în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale.

Această măsură vizează asigurarea unui flux constant de finanţare pentru teatre, opere, filarmonici şi ansambluri folclorice, instituţii cultuale esenţiale pentru dezvoltarea identităţii culturale locale şi naţionale.

Claudiu Răcuci este vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară si dezvoltare rurală și membru în Comisia pentru administraţie publică.

Deputatul a luat cuvântul în plen o singură dată și a adresat Guvernului 9 întrebări.

Pe cine a trimis Alba în Parlament: Senatorul AUR Emil Dîrlău

Senatorul AUR Andrei-Emil Dîrlău are până în prezent 2 inițiative legislative. Lista acestora poate fi consultată AICI.

Între acestea se numără o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea legii 198/2023 privind învăţământul preuniversitar, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul vizează introducerea prevederilor cu privire la „media generală parţială” pentru clasa a XII-a, fie prin certificarea catalogului electronic de către conducerea şcolii, fie prin legiferarea încheierii mediei generale pe modul/le fie prin eliberarea de adeverinţe de studii la cerere, cu media generală ce rezultă la momentul întocmirii dosarului pentru admiterea la o universitate din străinătate.

Emil Dîrlău este secretar al Comisiei pentru afaceri europene și membru în Comisia pentru politică externă.

Deputatul a luat cuvântul în plen de 22 de ori. Acesta a adresat 3 întrebări și 3 interpelări și a semnat patru moțiuni.

El nu are nici o activitate legată de județul Alba, circumscripția în care a fost ales. Nu a organizat nici o conferință de presă și nu s-a adresat niciodată alegătorilor săi din Alba, după ce a fost ales.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: