UNIUNEA EUROPEANĂ
Autoritățile belgiene au solicitat ridicarea imunității a cinci deputați europeni pentru a continua investigațiile privind presupusa corupție care implică gigantul tehnologic chinez Huawei, potrivit Financial Times.
Biroul procurorului federal belgian a lansat în martie o investigație privind presupuse mite – inclusiv bilete de fotbal și smartphone-uri – care ar fi fost plătite de Huawei unor angajați ai parlamentului în schimbul promovării intereselor companiei.
Cel puțin opt persoane au fost inculpate până în prezent în cadrul anchetei pentru corupție, spălare de bani și apartenență la o organizație criminală, a declarat procurorul luna trecută.
Inițial, ancheta s-a axat pe lobbyiștii Huawei și pe angajații din parlament, însă acum sunt vizați parlamentari în funcție.
Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat ieri, în timpul sesiunii plenare, că autoritățile au solicitat ridicarea imunității a trei deputați europeni de centru-dreapta din Italia, Fulvio Martusciello, Giusi Princi și Salvatore De Meo, precum și a socialistului maltez Daniel Attard și a liberalului bulgar Nikola Minchev.
Miercuri, 16 grupuri europene de protecție a consumatorilor au solicitat Uniunii Europene să ia măsuri împotriva a șapte companii aeriene low-cost.
Cererea este legată de taxele suplimentare pe care consumatorii le suportă pentru bagaje.
Organizația Europeană a Consumatorilor, BEUC, acuză companiile aeriene că „induc în eroare” pasagerii și creează „confuzie” și „stres” la check-in. Companiile aeriene vizate includ Easyjet (Regatul Unit/Austria), Norwegian Airlines (Norvegia), Ryanair (Irlanda), Volotea (Spania), Vueling (Spania), Transavia (Franța) și Wizzair (Ungaria).
„Avertismentul BEUC către Comisia Europeană și Rețeaua europeană a autorităților de protecție a consumatorilor (Rețeaua CPC) a expus modul în care companiile aeriene profită de consumatori prin perceperea de taxe suplimentare pasagerilor ale căror bagaje de mână nu corespund ghidurilor lor, ceea ce a fost deja declarat ilegal,” se arată în cererea depusă la UE. Potrivit acestora, pasagerii pot plăti până la 280 de euro în plus pentru o valiză.
AMSTERDAM
Banca Centrală a Olandei (DNB) i-a sfătuit pe cetățeni să păstreze suficient numerar la îndemână pentru trei zile în caz de dezastru sau urgență, citând tensiunile geopolitice în creștere și amenințările cibernetice care ar putea pune în pericol sistemul de plăți al țării, potrivit Euronews.
Săptămâna aceasta, banca a avertizat cetățenii că ar trebui să păstreze câte 70 de euro per adult și 30 de euro per copil în numerar ca măsură de precauție.
Banii ar trebui să fie suficienți pentru a acoperi cheltuielile necesare timp de 72 de ore „cum ar fi apă, alimente, medicamente și transport”, a precizat banca.
Avertismentul băncii vine în urma unei pene masive de curent care a afectat Spania și Portugalia la 28 aprilie. Cauzele penei de curent sunt încă în curs de investigare.
ROMA
Italia a făcut parte dintr-un grup restrâns de țări care s-au abținut de la participarea la votul privind primul acord global al Organizației Mondiale a Sănătății privind pandemia, adoptat marți la Geneva. Această decizie, care plasează Roma în compania Rusiei, Iranului și Israelului, a stârnit critici, în special având în vedere istoricul controversat al guvernului Meloni privind vaccinurile COVID-19.
Într-o declarație prin care și-a explicat decizia, Italia a reafirmat „primatul suveranității naționale” în gestionarea sănătății publice și a salutat „favorabil” explicația conform căreia acordul „nu va autoriza OMS să impună măsuri specifice, precum interdicții de călătorie, vaccinări obligatorii sau închideri”, precizează Euractiv.
Cu toate acestea, abținerea a redeschis rănile unor decizii anterioare ale administrației Giorgia Meloni legate de pandemie.
La sfârșitul anului 2022, la doar o lună după preluarea mandatului, guvernul a abrogat mandatul de vaccinare pentru lucrătorii din domeniul sănătății și a repus în funcție personalul nevaccinat – o măsură pe care experții au catalogat-o drept „o amnistie împotriva științei”. În 2024, guvernul a eliminat amenzile de 100 de euro pentru persoanele nevaccinate de peste 50 de ani, invocând ineficiența economică și provocările juridice.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News