Miercuri, 16 grupuri europene de protecție a consumatorilor au solicitat Uniunii Europene (UE) să ia măsuri împotriva a șapte companii aeriene low-cost, precizează Deutsche Welle.
Cererea este legată de taxele suplimentare pe care consumatorii le suportă pentru bagaje.
Organizația Europeană a Consumatorilor, BEUC, acuză companiile aeriene că „induc în eroare” pasagerii și creează „confuzie” și „stres” la check-in. Companiile aeriene vizate includ Easyjet (Regatul Unit/Austria), Norwegian Airlines (Norvegia), Ryanair (Irlanda), Volotea (Spania), Vueling (Spania), Transavia (Franța) și Wizzair (Ungaria).
„Avertismentul BEUC către Comisia Europeană și Rețeaua europeană a autorităților de protecție a consumatorilor (Rețeaua CPC) a expus modul în care companiile aeriene profită de consumatori prin perceperea de taxe suplimentare pasagerilor ale căror bagaje de mână nu corespund ghidurilor lor, ceea ce a fost deja declarat ilegal,” se arată în cererea depusă la UE.
Potrivit acestora, pasagerii pot plăti până la 280 de euro în plus pentru o valiză.
Grupurile au solicitat o anchetă din partea Comisiei Europene și a autorităților naționale pentru protecția consumatorilor din statele UE. De asemenea, acestea au cerut sancțiuni pentru practicile „ilegale”.
BEUC a declarat că o sumă standard pentru bagaje ar trebui să fie inclusă în prețul de achiziție al biletului.
Ryanair a reacționat la această evoluție printr-o declarație, afirmând că „salută” plângerea, despre care a spus că va „confirma faptul că politica Ryanair privind bagajele respectă pe deplin legislația UE”, care „acordă tuturor companiilor aeriene din UE libertatea de a stabili prețurile, inclusiv prețurile serviciilor opționale”.
Citește mai multe AICI.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News