Potrivit raportului ministrului Educației, Daniel David, învățământul preuniversitar este ineficient, un adevărat risc de securitate națională. Într-adevăr, spune Remus Pricopie, rectorul SNSPA, în cei 30 de ani de la depunerea dosarului pentru poziția de inspector, s-au întâmplat multe lucruri, unele bune, altele mai puțin bune.
„De exemplu, România este una dintre puținele țări din lume unde nu analfabetismul funcțional, ci analfabetismul este în creștere. Adică avem tineri de 17-18 ani care nu știu alfabetul și pierdem în fiecare an 1000 de copii din ciclul primar. Vorbim despre copii între 6 și 10 ani care pleacă din sistem în condițiile în care învățământul este obligatoriu. Și ce facem? Îl criticăm pe ministrul educației, îl schimbăm foarte des. Unul dintre motivele pentru care sistemul nu merge este că nu reușim să convenim că un ministru trebuie să stea patru ani acolo, îl alegem și îl sprijinim timp de patru ani”.
Acesta nu este însă singurul motiv. Părăsirea timpurii a școlii nu ține doar de minister, de directorul școlii sau de profesor. Aceștia nu au niciun instrument în raport cu părinții care nu-și mai trimit copiii la școală. Din păcate, nu avem mecanismele instituționale necesare între școală, autoritățile locale, poliție, a mai afirmat Remus Pricopie, amintind faptul că, în trecut, învățătorul venea periodic acasă să vadă dacă fiecare copil are unde să doarmă, unde să facă temele, dacă are o cameră curată.
„Astăzi, așa ceva ar fi considerat un abuz, a adăugat rectorul SNSPA, povestind că, la trei săptămâni după ce s-a instalat în Belgia, a fost vizitat de un reprezentant al autorităților locale să vadă ce fac studenții străini, unde stau, ce fac și ulterior a primit viza. Ați auzit vreun părinte pedepsit de instanțele românești pentru că nu și-a dat copiii la școală? Vă dați seama, 1000 de copii reprezintă 20.000 de copii analfabeți, analfabeții. Și ne mai întrebăm de ce sunt românii vulnerabili la tot felul de informații”.
Ministrul Educației nu are la îndemână instrumente, statul ar trebui să funcționeze într-o manieră responsabilă pentru copii. În momentul în care un copil nu vine la școala, școala ar trebui se informeze autoritățile locale, iar acestea să acționeze penal, dacă e cazul, împotriva familiei.
„Sunt foarte multe lucruri care se spun despre Spiru Haret, mulți vorbesc despre acesta, dar, din păcate, foarte puțini au citit. Spiru Haret n-a avut nici pe departe o viață ușoară, n-a fost iubit de politicieni sau de oamenii din sistem în perioada respectivă, pentru că venea cu idei pe care oamenii nu prea le înțelegeau. A reușit să fie ministru mai multe mandate pentru că de fiecare dată când se forma un nou guvern, regele Carol I spunea: și Haretul rămâne la educație, da? Deci, a avut un sprijin extraordinar de la rege”, a completat Remus Pricopie.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News