Este alertă în toată ţara, după ce codul roşu de inundaţii s-a extins pe râurile din 11 judeţe. Sute de oameni din Covasna, Bacău şi Braşov au fost evacuaţi în miez de noapte de jandarmi. În Bacău, situaţia este dramatică pentru că mai mulţi bătrâni sunt izolaţi, iar pompierii nu pot ajunge la ei. Salina Praid, închisă deja din cauza infiltraţiilor, este acum în pericol de prăbușire. Autoritățile se tem că trebuie să evacueze şi alte localităţi în următoarele ore.
Codul roşu de inundaţii a semănat dezastru în mai multe localităţi din Covasna. Un pod a fost distrus de ape, iar în miezul nopţi, 150 de oameni au fost evacuaţi de jandarmi pentru că viitura le ameninţa casele. Localnicii au plecat la rude sau s-au adăpostit într-o şcoală. Nu au lăsat în urmă nici animalele.
Au venit azi noapte peste noi, ne-au evacuat din casă. Ne temem că noi am mai trecut prin asta acum 7 ani”, a mărturisit un localnic.
Localnicii au improvizat un dig din mii de saci de nisip
„S-a dat drumul la baraj şi acum se aşteaptă o viitură”, a povestit o persoană.
„Pe la 2 noaptea vuia aşa de tare că zici că venea cutremurul. Ceva dezastru! În 2018, toată casa la noi a fost plină cu apă. Mobilă, tot şi nu ne-a băgat nimeni în seamă”, a adăugat altcineva.
În Bacău, râul Trotuș a ieşit din matcă şi s-a revărsat peste un pod. Zeci de gospodării au fost inundate, iar culturile agricole și grădinile îngropate în noroi și apă. Mai multe familii au fost evacuate în Mărgineni. Situația este cu atât mai dramatică cu cât mai mulți bătrâni au rămas izolați, iar salvatorii nu pot ajunge la ei pentru că podul de legătură a fost distrus.
„Am primit alertă pe telefon şi la radio a spus că o să iasă teversul mare şi lumea să nu iasă pe lângă pârâu să se uite, că se rupe malul”, potrivit unui localnic.
În judeţul Braşov, apa a inundat complet două drumuri judeţene, iar multe şosele din localităţi sunt acoperite de ape. În Dumbrăviţa, oamenii au fost evacuaţi după ce apa a ajuns deja în curţi.
Autorităţile se tem că vor trebui să evacueze şi alte localităţi
„Cea mai mare atenţie o acordăm acum acumulării de la Săcele. 15 milioane de metri cubi de apă şi acumularea şi-a atins limita. Cel mai probabil se va lua în curând decizia de a se ridica stavilele, cu riscul inundării controlate a unui drum naţional secundar. Suntem în alertă peste tot. Aşteptăm o viitură dinspre Ucraina”, a declarat Mircea Fechet, Ministrul Mediului.
În pericol este şi Salina Praid din Harghita, închisă deja de câteva săptămâni din cauza infiltrațiilor. Acum au fost retrase şi echipele de muncitori. Pârâul Corund s-a umflat, iar apa a pătruns în mină. Riscul de prăbuşire este uriaş după ce debitul a crescut de la 0,5 la 60 metri cubi pe secundă.
Un drum judeţean care leagă Mureşul de Harghita este blocat de ape. Oamenii se uită descumpăniţi cum viiturile au distrus tot.
Pe Transalpina e zăpadă ca iarna, iar vântul bate cu 120 de kilometri la oră. Cel mai probabil, şoseaua nu se va deschide la 1 iunie aşa cum era programat.
Vremea trece în cealaltă extremă săptămâna viitoare, temperaturile vor depăşi 30 de grade Celsius.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News