Surse: Cristi Dănileţ la CCR şi Cătălin Predoiu la SRI, printre numirile care ar putea fi făcute de Nicuşor Dan

Sursa foto: Cristi Danileţ, Cătălin Predoiu

Nicuşor Dan va desemna un nou director civil al Serviciului Român de Informaţii dar ar putea să schimbe şi conducerea SIE şi SPP. Şanse mari sunt ca şi şefii Parchetelor să fie înlocuiţi. Mişcările preşedintelui vor avea loc după instalarea noului Guvern. 

Zona serviciilor secrete e în aria de acţiune directă a preşedintelui Nicuşor Dan care se gândeşte la un nume pentru şefia SRI.

„Desigur, da. După cum știți președintele propune și Parlamentul aprobă. Pentru moment, singura mea preocupare este deficitul”, a răspuns Nicușor Dan, întrebat de jurnaliști dacă va numi un director civil la SRI și dacă are deja un nume pentru această funcție.

Pe cine ar putea numi Nicușor Dan

Un nume vehiculat pentru preluarea şefiei SRI a fost cel al lui Cătălin Predoiu care în prezent este ministrul internelor şi premier interimar. Președintele Nicușor Dan va propune un nou director civil la șefia SRI, postul fiind vacant de aproape doi ani de la demisia fostului director Eduard Helvig. Șeful statului ar putea să propună și o nouă conducere la SIE. Gabriel Vlase, fost deputat PSD, se află la conducerea spionajului extern de aproape șapte ani, mai exact din iunie 2018.

Gabriel Vlase, numit de PSD în mandatul lui Liviu Dragnea, a fost în centrul unui scandal după ce au fost publicate în presă zborurile la Abu Dhabi pentru Formula 1 fix în ziua în care au fost anulate alegerile, anul trecut.

Şi Serviciul de pază şi protecţie are de 20 de ani acelaşi şef – Lucian Pahonţu. Generalul cu patru stele conduce în continuare SPP deşi a fost trecut în rezervă anul trecut. El a fost numit de preşedintele Băsescu şi a fost unul dintre oamenii de încredere ai lui Klaus Iohannis.

Până la şefia serviciilor, altă problemă este urgentă.

„Prima și cea mai importantă mișcare este legată de CCR, care este cea mai întârziată. Trebuie numit un judecător, pentru că termenele sunt deja depășite. Cred că va fi vorba despre un reprezentant al societății civile sau un fost magistrat care se află în societatea civilă. Acela va fi momentul cheie”, a declarat Cristian Pîrvulescu.

Numirile din justiţie depind în mare parte de consiliul superior al magistraturii

Una dintre variantele vehiculate de surse politice ar fi fostul magistrat Cristi Dănileţ.

Trei judecători ai CCR îşi încheie mandatele în iunie. Unul trebuie numit de preşedinte, ceilalţi doi de Senat şi Camera Deputaţilor, asta înseamnă că va exista negociere. În plus, Nicușor Dan s-a arătat nemulţumit şi de şefia parchetelor, DNA şi Parchetul General, astfel că actualii şefi ar putea fi schimbaţi. Justiţia, de altfel, a fost una dintre temele din discursul de aici, din Parlament, de la depunerea jurământului.

„În ceea ce privește justiția este nevoie ca parchetele să se focalizeze pe marile zone de corupție din societate. Este nevoie să reducem timpul de soluționare a dosarelor, este nevoie să redefinim procedurile de promovare a magistraților”, a declarat Nicușor Dan.

Totuşi numirile din justiţie depind în mare parte de consiliul superior al magistraturii. Preşedintele are un cuvânt decisiv după o procedură de negociere inclusiv cu ministrul justiţiei.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: