Știri din capitalele Europei, 28 august

BERLIN

În Germania, chiriile în continuă creștere îi aduc pe oameni până în punctul de a ceda. Partidul Social Democrat german (SPD), aflat la guvernare, vrea acum să-și intensifice intervenția pe piață și să limiteze posibilitatea creșterii chiriei. O serie de măsuri în scopul protecției chiriașilor urmează să fie decise în cadrul reuniunii cu ușile închise a grupului parlamentar din Bundestag, care va avea loc astăzi, relatează Spiegel.

 

AMSTERDAM

Europarlamentarii olandezi și activiștii pentru climă l-au criticat pe Wopke Hoekstra, membru al partidului Creștin-Democrat din Olanda – alegerea guvernului olandez de a-l înlocui pe fostul șef al UE pentru climă, Frans Timmermans – invocând lipsa sa de experiență în chestiunea schimbărilor climatice și de mediu, conform Euractiv.

 

PARIS

Mai multe regiuni mari producătoare de vin din Franța, în special renumita zonă Bordeaux, se confruntă cu dificultăți din cauza unei combinații de probleme, de la schimbarea obiceiurilor de consum, criza costului vieții și efectele Covid-19.

Scăderea cererii de vin a dus la supraproducție, la o scădere bruscă a prețurilor și la dificultăți financiare majore pentru unu din trei producători de vin din regiunea Bordeaux, potrivit Asociației locale a agricultorilor.

Un fond inițial al Uniunii Europene de 160 de milioane de euro pentru distrugerea vinului a fost suplimentat la 200 de milioane de euro de către guvernul francez, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Marc Fesneau, în cadrul unei conferințe de presă, scrie France 24.

 

VIENA

Localnicii din orașul austriac Hallstatt au participat la un protest împotriva turismului în masă. Hallstatt, care face parte din Patrimoniul Mondial, are puțin peste 700 de locuitori, dar primește până la 10.000 de vizitatori pe zi în sezonul de vârf.

Locuitorii solicită limitarea numărului de turiști pe zi și interzicerea circulației autobuzelor turistice după ora locală 17:00. Deși turismul a fost benefic pentru economia Hallstatt-ului, unii localnici spun că sunt pur și simplu prea mulți vizitatori, relatează BBC.

 

ROMA

Situația migranților din Lampedusa a devenit nesustenabilă, iar Uniunea Europeană trebuie să intervină, a declarat duminică ministrul pentru Afaceri, Adolfo Urso.

 

„Situația din Lampedusa este cunoscută de toată lumea, dar Europa este cea care trebuie să ajute Italia să o gestioneze cât mai bine”, a declarat Urso după o vizită la punctul critic din Contrada Imbriacola și la cheiul Favarolo, unde sunt debarcați majoritatea migranților și refugiaților care sosesc pe mica insulă siciliană, potrivit ANSA.

 

ATENA

Autoritățile grecești au anunțat că patru persoane au murit și 18 au fost salvate luni după ce o ambarcațiune cu imigranți s-a scufundat la nord-est de insula grecească Lesbos, situată în apropierea coastei turcești, potrivit AP.

 

De asemenea, peste 600 de pompieri, inclusiv echipe din mai multe țări europene, susținuți de o flotă de avioane și elicoptere care împrăștie apă, se luptă cu trei incendii majore în Grecia, dintre care două durează de mai multe zile, conform Euronews.

 

HELSINKI

Încurajarea finlandezilor să muncească și reducerea bugetului după cheltuielile mari ale guvernului social-democrat anterior sunt probleme pe care le va aborda prim-ministrul finlandez de centru-dreapta Petteri Orpo, a anunțat noul guvern, conform Euractiv.

 

BRATISLAVA

Un nou acord cu firma americană Westinghouse înseamnă că, la 18 luni după ce Rusia a invadat Ucraina, Slovacia și-a diversificat furnizorii de materiale energetice esențiale și caută acum în Franța o nouă sursă de aprovizionare, potrivit Euractiv.

 

BELGRAD

Serbia nu are suficientă apă, astfel că aproximativ un milion de cetățeni se luptă pentru a avea acces constant la apă potabilă, potrivit activiștilor care au vorbit cu Euractiv. În Serbia, doar 55% din populație este conectată la un sistem de canalizare, majoritatea fiind construite cu peste 30 de ani în urmă și folosind tehnologii învechite.

 

MOSCOVA

Serviciul de securitate FSB al Rusiei a acuzat un fost angajat al consulatului american din Orientul Îndepărtat rusesc că a colectat pentru Washington informații despre războiul din Ucraina, a anunțat luni agenția de presă de stat TASS. Suspectul, Robert Șonov, a transmis informații angajaților ambasadei SUA la Moscova despre modul în care campania de recrutare a Rusiei a avut un impact asupra nemulțumirilor politice înainte de alegerile prezidențiale din 2024 din Rusia, a precizat FSB, preluată de Reuters.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: