Vicepreședintele PSD Gabriel Zetea a explicat ce s-a întâmplat cu cei 65 de miliarde de lei, din fondul de rezervă, pe care fostul premier Marcel Ciolacu i-a cheltuit în perioada septembrie 2023 – octombrie 2024.
Informația este mai veche, dar a fost reluată și circulă în spațiul public în actualui context în care guvernul Bolojan anunță tăieri salariale și noi taxe și impozite. Conform datelor date dintr-o analiză din octombrie 2024, Guvermul Ciolacu a cheltuit, într-un singur an, 65 de miliarde de lei din fondul de rezervă. Suma este de două ori mai mare decât cea cheltuită de toate guvernele din ultimii ani.
În acest context, într-o intervenție în emisiunea News Pass, cu Gabriela Mihai, vicepreședintele PSD a explicat că Marcel Ciolacu a preferat să împartă banii din rezerva de urgență pentru că în ultimii ani nu s-a mai făcut rectificare bugetară.
„Anul trecut și acum doi ani nu au existat rectificări bugetare… Banii au fost împărțiți către ministere, s-au plătit pensii din fondul de rezervă pentru a se încerca ținerea cheltuielilor sub control. Aceasta pentru că, dacă tu faci rectificare bugetară și ai dat unui ordonator de credite o anumită sumă de bani, el se consideră îndreptățit să o cheltuie…S-a încercat această metodă, eu nu spun că a dat sau nu a dat rezultate, eu spun ce a încercat Ministerul Finanțelor, menținerea sub cheie a deschiderilor bugetare pe care le face fiecare minister în parte.”, a explicat Gabriel Zetea.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu a alocat, în perioada septembrie 2023 – octombrie 2024, din fondul de rezervă, suma de 65 de miliarde de lei (13 miliarde de euro), instituțiilor din subordine. Conform analiștilor această sumă reprezintă 11% din întregul buget aferent anului 2024. Potrivit unei analize Europa Liberă, Guvernul Ciolacu a cheltuit de două ori mai mult decât toate guvernele de la intrarea României în UE până în 2023.
„În încercarea de a ține sub control cheltuielile publice, Guvernul a aprobat o serie de măsuri care au transformat fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului (FRB) într-un instrument discreționar prin care autoritățile aveau posibilitatea de a ajusta bugetul general consolidat fără a mai fi nevoite să apeleze la rectificări”, se arată într-un raport al Consiliului Fiscal în care este analizată situația anului 2023.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News