Explozia meteorului din Dolj, înregistrată de aparatele seismologilor

meteorit
Foto: Captura video

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), marți, 11 iulie, la ora 21.49, sudul țării noastre a fost martorul unui eveniment astronomic uimitor, apariția unui meteorit care a explodat, generând un boom sonic.

„Explozia a fost detectată de către stațiile de monitorizare a infrasunetelor ale INCDFP (IPLOR și BURARI) amplasate în centrul şi nordul României. În urma analizei formelor de undă înregistrate de cele două stații de infrasunete, s-a observat că valorile maxime ale amplitudinii semnalelor au fost de 0.03 Pa – la IPLOR, respectiv de 0.04 Pa – la BURARI. Semnalele infrasonice înregistrate sunt caracterizate de frecvențe medii înalte, 1,9 Hz la stația IPLOR, respectiv 3,1 HZ, în cazul stației BURARI“, a comunicat INFP.

Pe lângă stațiile de infrasunete, semnalele acustice generate de obiectul cosmic au fost înregistrate şi de trei stații ale Rețelei Seismice Naționale amplasate la Petroșani și Târgu Jiu. „Proiecțiile azimutale ale semnalelor detectate cu stațiile IPLOR şi BURARI au fost reprezentate pe o hartă geografică obținându-se astfel o localizare aproximativă a exploziei meteorului“, mai susțin seismologii. Astfel, meteorul ar fi avut explozia în zona localității Băilești-Dolj, la aproximativ 10 kilometri de granița cu Bulgaria, scrie adevarul.ro.

Reamintim că Adrian Șonka, coordonatorul Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“, a explicat pentru „Adevărul“, imediat după eveniment, cu ce fel de fenomen ne-am întâlnit de fapt. „Noi îi spunem «bolid». Este un meteor care se prăbușește cu viteză spre pământ. Un astfel de «bolid» poate avea un calibru de zeci de centimetri sau chiar sute de centimetri, cum cred că a fost în acest caz, după ce am văzut imaginile. Cert este că, la un moment dat, la frecarea cu aerul, acest «bolid» a explodat destul de spectaculos. În principiu, ce rămâne după explozie ajunge la sol și se transformă în meteorit“, a mai precizat Adrian Șonka.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL