Știri din capitalele Europei, 2 iulie

Știri din capitalele Europei/Europa

EUROPA

Italia a limitat munca în aer liber, Franța a închis școlile, iar Turcia s-a luptat cu incendiile forestiere marți, în contextul unui val de căldură european pe care meteorologii l-au calificat drept „excepțional” pentru că a apărut atât de devreme în acest an, scrie Reuters.

Spania a confirmat că a înregistrat cea mai caldă lună iunie din istorie, iar marți temperaturile au depășit 40 de grade Celsius în unele orașe. De asemenea, căldura a atins 40°C în Trento, Italia, în timp ce orașele din nordul Europei, precum Londra, au fost și ele afectate de caniculă.

Oamenii de știință spun că emisiile de gaze cu efect de seră provenite din arderea combustibililor fosili sunt una dintre cauzele schimbărilor climatice, alături de defrișări și practicile industriale. Anul trecut a fost cel mai cald din istoria planetei.

Marea Mediterană a atins o temperatură record de 30°C în largul Spaniei, cu șase grade peste media sezonieră, a declarat serviciul spaniol de prognoză meteorologică AEMET, pe fondul unui sistem de presiune ridicată care a blocat aerul cald deasupra Europei – un fenomen cunoscut sub numele de „cupolă de căldură”.

 

STOCKHOLM

Numărul de paturi de spital din Suedia continuă să scadă. Potrivit unui nou raport consultat de Euractiv, nu se preconizează atingerea unui raport acceptabil între numărul de paturi și nevoile pacienților până în 2033. Sindicatul medicilor afirmă că această situație reprezintă o amenințare pentru siguranța pacienților.

În medie, în 2024, în întreaga țară existau zilnic 1.864 de paturi pentru îngrijirea pacienților internați, ceea ce echivalează cu un deficit de 12%, potrivit unui raport recent al Consiliului Național Suedez pentru Sănătate și Bunăstare.

Raportul menționează, de asemenea, că, în medie, zilnic lipsesc 44 de paturi la terapie intensivă, ceea ce obligă spitalele să transfere pacienții grav bolnavi la alte unități.

 

COPENHAGA

Femeile daneze riscă acum să fie chemate pentru a efectua serviciul militar timp de 11 luni la împlinirea vârstei de 18 ani, după ce a intrat în vigoare o modificare a legii, potrivit BBC.

Conform noilor norme adoptate de Parlamentul danez, femeile vor fi incluse alături de bărbații adolescenți într-un sistem de loterie care le-ar putea obliga să efectueze o perioadă de serviciu militar obligatoriu.

Modificarea a fost introdusă în contextul în care țările NATO își măresc cheltuielile pentru apărare pe fondul preocupărilor crescute privind securitatea în Europa.

Până în prezent, femeile aveau dreptul să participe voluntar la serviciul militar la împlinirea vârstei de 18 ani.

 

VARȘOVIA

Polonia a anunțat că va reintroduce controalele la frontierele cu Germania și Lituania pentru a preveni „fluxul necontrolat de migranți”, potrivit Notes from Poland.

Decizia, anunțată de premierul Donald Tusk în cadrul unei reuniuni a cabinetului său marți, vine în contextul în care guvernul său se confruntă cu critici interne tot mai intense cu privire la politica Germaniei de a returna în Polonia mii de migranți care, potrivit acesteia, au trecut ilegal frontiera.

„Am decis să reinstituim temporar controalele la frontierele Poloniei cu Germania și Lituania”, a declarat Tusk, care a dezvăluit că măsurile vor intra în vigoare la 7 iulie.

„Rămânem susținători ai libertății de circulație în Europa, dar condiția este voința comună a tuturor vecinilor, [prin] acțiuni simetrice și unite, pentru a minimiza fluxul necontrolat de migranți peste frontierele noastre”, a adăugat el.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: