Eveniment cultural în 11 orașe europene, la împlinirea unui an de la invadarea Ucrainei: Bucureștiul, printre orașele participante

Pe 24 februarie, când se împlinește un an de la invadarea Ucrainei de către armata Rusiei, lumea culturală își va reafirma solidaritatea cu poporul ucrainean. Răspunzând apelului lui Constantin Sigov (Kiev) și Alexis Nuselovici/Nouss (Aix-en-Provence), peste 30 de artiști cunoscuți la nivel internațional și gânditori vor vorbi în 11 orașe europene, răspunzând la întrebarea: Cum să ajutăm Ucraina și Europa să câștige războiul cultural pe care Rusia îl poartă împotriva lor?

În Franța, Robin Renucci (Director artistic al teatrului La Criée, Marsilia), Marcel Bozonnet (actor), Jonathan Littell (scriitor) și Omar Souleiman (poet) vor vorbi în timpul acestui eveniment care va crea un lanț al unei vizibile solidarității culturale pentru toți.

Din universități până în teatre, din edituri până în lumea cinematografiei și a artelor vizuale, actori culturali europeni se mobilizează cu ceea ce știu ei mai bine: cu cuvinte, idei și imaginație.

Acești actori culturali vor vorbi pentru a arăta că sunt alături de poporul ucrainean în zilele lor de mare încercare, pentru a-i ajuta să câștige războiul și să se pregătească pentru viitorul lor.

Acest eveniment din 24 februarie va pune bazele unui FORUM permanent ca parte a ”noii mișcări umaniste care aduce împreună intelectuali și activiști din diverse țări” așa cum afirma Oleksandra Matviichuck în discursul său de primire a Premiului Nobel pentru Pace.

La un an de la invadare, trebuie să reamintim că războiul pe care Rusia lui Putin îl duce împotriva Ucrainei este și un război împotriva culturii ei și împotriva culturii în general. Pe lângă negarea brutală a identității ucrainene, Kremlinul declară decadente valori precum democrația, libertatea și gândirea critică, valori care au modelat cultura europeană. De facto, Ucraina este forțată să apere toate aceste valori și pentru noi, în fața atacului Rusiei.

Orașe mobilizate

Kiev cu Sophia Androukhovych și Volodymyr YERMOLENKO (scriitori)

Tbilisi cu Guram Odisharia și Beka Kurkhuli (scriitori)

Sofia cu Theodora Dimova (romancieră), Yordan Eftimov (eseist)

București cu Mihaela Pop (filosof), Vladimir Cretulescu (istoric)

Varșovia cu Agnieszka Holland (cineast), Joanna Kos Krauze (cineast), Andrzej Seweryn (actor, sociétaire de la Comédie Française)

Cracovia cu Krystian Lupa (regizor), Oksana Zaboujko (filosof), Sergiy Jadan (romancier și rocker ukrainean)

Roma cu Nicolas Martino ( filosof și critic de artă), Francesca Bellino ( scriitor și jurnalist)

Madrid, cu Esther Bendahan (romancieră), Juan Miguel Hernández León (arhitect, Director Círculo de Bellas Artes)

Berlin cu Gerd Koenen (istoric), Camille de Toledo (scriitor)…

Bruxelles cu Sophie Muselle (actriță)

Paris cu Robin Renucci (Director artistic de La Criée, Marseille), Marcel Bozonnet (actor), Jonathan Littell ( scriitor), Omar Souleimane (poet)…

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: