Analist: La cât va urca TVA dacă se amână creșterea sa până în octombrie

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Măsurile de creștere a TVA, care dau fiori mediului privat, atârnă greu asupra opiniei publice din România, dar mai ales a mediului de afaceri. Venite pe surse, în contextul în care noul pachet fiscal va fi dezvăluit săptămâna aceasta, ele îi fac pe antreprenori să își facă calcule de supraviețuire, sau, în cel mai rău caz, să pună lacătul pe afaceri.

Ce nu spune nimeni, însă, dar explică analistul financiar Dragoș Cabat pentru Ziare.com, este faptul că situația finanțelor este atât de dezastruoasă, încât cu cât se amână mai mult creșterea TVA, cu atât acesta trebuie crescut mai tare.

Cea mai simplă metodă de reducere a deficitului ar fi fost creșterea TVA de la 1 iulie

„Cu cât amânăm mai mult creșterea TVA-ului, cu atât va trebui crescut mai tare. Adică, dacă acum îl mai putem crește la 21%, dacă ne ducem în octombrie, cum s-a vorbit inițial, ar trebui crescut probabil la 23-24%”, a explicat Dragoș Cabat pentru Ziare.com.

Totodată, acesta spune că cea mai simplă măsură de a reduce deficitul bugetar ar fi fost ca creșterea TVA la 21% să fi fost anunțată chiar de la 1 iulie.În același timp, analistul mai arată faptul că acum este nevoie să le arătăm agențiilor de rating și Comisiei Europene că luăm aceste măsuri de reducere a cheltuielilor și de creștere a veniturilor și nu mai târziu.

„Noi acum trebuie să arătăm către partenerii noștri că luăm aceste măsuri, pentru că suntem restanți la ele și dacă nu le luăm, ne scade ratingul de țară și s-ar putea să ni se blocheze și fondurile europene. Deci, din punctul acesta de vedere, bine ar fi fost să fie anunțată creșterea TVA-ului de la 1 iulie la 21%, ar fi fost cea mai simplă de implementat măsură pentru a reduce deficitul”, a explicat Dragoș Cabat.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: