Ilie Bolojan și-a probat „măiestria” la Cotroceni: în trei luni, a inventat din pix consilieri onorifici, a mutat Diaspora, a schimbat regulamentul Cotroceniului de mai multe ori, susține jurnalista Sorina Matei pe blogul personal.
„Cu furie, ranchiună și mânie pare că a intrat în Palatul Cotroceni interimarul Bolojan, la ceva vreme după ce în mod subit s-a răzgândit și a decis (el sau alții) să aterizeze de la Oradea și „să arate” Bucureștiului cum se face „adevărata politică”.
Cei doi – Bolojan și Iohannis – nu s-au suportat niciodată. Mai mulți liberali mărturisesc că sentimentul era reciproc. Se detestau. Dar trăirile acestea erau, până la urmă, strict problema lor.
Însă când ajungi pe asemenea funcții de înaltă demnitate – este bine să lași ranchiuna și setea de răzbunare deoparte. Altfel, dacă nu ești cu adevărat profesionist, orgoliul și vanitatea te vor face să calci în strachini. Și oricâtă dorință de self promotion ai avea, oricât de obsedat ai fi ca să demonstrezi că tu ești mai bun ca „dușmanii”, greșeala va veni. Pentru că tu te raportezi doar la ei în sprintul de a arăta că ești „altcineva”.
În 3 luni și două săptămâni cât a stat interimar la Cotroceni și a încercat să-și facă o imagine bună, de om transparent și deschis, „altfel decât Iohannis”, Ilie Bolojan a încălcat legea. Și-a făcut din pix consilieri onorifici, neștiind că legea nu permite asta și nimeni a avut curajul să-i spună. Nici nu l-a interesat. Că deh, era decident, chiar și interimar.
Din primele zile a început să modifice continuu Regulamentul Cotroceniului – arhitectura administrației – până când oamenii l-au uitat și pe cel cu greșeli și modificări pe site-ul Administrației Prezidențiale.
Regulamentele apăreau și dispăreau de nici angajații nu mai știau care este ultima variantă. Pe partea de securitate nu s-a băgat, nici n-avea cum, acolo sunt reglementări distincte și speciale. Dar peste restul Departamentelor a intrat cu bocancii și cu nepriceperea, modificând tot nelegal o decizie a precedentului președinte. A schimbat și mecanismul de luare a deciziilor, totul l-a pus 3 luni jumătate în mâna lui iar Cancelaria a ajuns să înghită jumătate din Palat.
Diaspora – departament distinct – a desființat-o și a unit-o cu Externele și Parteneriatele Strategice. O varză de tip Oradea sau shaorma cu de toate. Președintele – mai nou – trebuie să își pună consilierii să discute cu primarii, într-un provincialism tipic „traumei” Iohannis – Bolojan. Pentru că Bolojan era supărat că Iohannis nu discuta cu el.
Constituționaliștii? Și ei acum trebuie să îi explice Constituția locatarului de frunte. Probabil pentru că Bolojan nu știa legea fundamentală a României, cum nu știa nici Externe. Să nu uităm: ca președinte interimar al României, după Consiliul European, Bolojan era cel care compara cheltuielile de apărare ale României cu CET-urile și sistemul de termoficare subteran din oraș. Deh, mentalitate de primar. Situație valabilă în prezent și pentru Nicușor Dan. Și da, potrivit regulamentului, mai nou la Cotroceni se predau lecții, de parcă Palatul Cotroceni este o școală profesională, în care te specializezi la locul de muncă, nu locul unde – ca să ajungi – trebuie să stăpânești legea perfect, ca să iei decizii bune pentru români.
Palatul Cotroceni este totuși cea mai importantă instituție – democratică – a României. Pentru că adăpostește un român ales – cu cea mai mare legitimitate – care ar trebui să reprezinte interesele tuturor românilor – extern și intern – și să ia cele mai grele, importante hotărâri. Acolo lucrează omul cu cea mai mare putere în România. Înăuntru trebuie să fie ordine, logică, profesionalism, știință de carte, nu haos și brambureală. Chiar dacă clădirea este un obiectiv militar, prizonieră și a altor persoane puturoase pe care – culmea – le dă afară calculatorul – dar nimeni nu le alungă din Palat de 20 de ani”, susține Sorina Matei.
Citește mai mult AICI.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News