Ministrul Alexandru Nazare va prezenta, marți, în cadrul reuniunii ECOFIN, pachetul de taxe care intră în vigoare de la 1 august. România încearcă să evite suspendarea fondurilor europene, în condițiile în care are cel mai mare deficit din UE – 9,3% din PIB.
UPDATE 14:15
„Astăzi am participat la reuniunea miniştrilor de Finanţe ai Partidului Popular European (PPE), unde am avut ocazia să discutăm despre priorităţile şi strategiile Uniunii Europene în domeniul stabilitǎţii macro-economice si finanţelor publice. Am fost onorat să pot prezenta, în calitate de nou ministru al Finanţelor, situaţia actuală din România şi să transmit un semnal clar privind angajamentul nostru pentru responsabilitate fiscală şi consolidare bugetară. În doar 2 săptămâni de la învestirea Guvernului, România a adoptat cel mai important pachet fiscal din ultimii 15 ani – un efort susţinut care transmite, inclusiv aici la Bruxelles, că direcţia este una clară: revenirea pe traiectoria sustenabilă a finanţelor publice”, informează, marţi, ministrul Alexandru Nazare, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Nazare mai spune că a participat apoi la Consiliul ECOFIN, început printr-o discuţie informală despre perspectivele economice ale Uniunii Europene.
„Şi în acest cadru am avut ocazia să subliniez, chiar de la debutul reuniunii, amploarea măsurilor asumate de noul Guvern al României şi determinarea noastră de a reveni la disciplina fiscal-bugetară cerută de contextul european şi de interesele noastre naţionale pe termen lung”, a punctat ministrul Finanţelor.
Alexandru Nazare a mai informat că, în marja acestor întâlniri din debutul Consiliului, s-a bucurat să reîntâlnească parteneri şi colegi cu care a lucrat deja în trecut: Paschal Donohoe – ministrul de finanţe al Irlandei şi preşedintele grupului de miniştri de finanţe PPE, Nadia Calviño – actualul preşedinte al Băncii Europene de Investiţii şi fost ministru al economiei în Spania, Kyriakos Pierrakakis – ministrul grec de finanţe, Stephanie Lose, reprezentanta Preşedinţiei daneze a Consiliului UE, dar şi reprezentanţi ai Băncii Centrale Europene.
„Un schimb rapid de idei am avut şi cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, înainte de deschiderea oficială a Consiliului, urmând să continuăm discuţiile în partea a doua a zilei, în contextul discuţiei asupra recomandării privind traiectoria de ajustare fiscală a României”, a mai spus Alexandru Nazare.
Facebook
–––––––––––––––––
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, va participa marți la reuniunea ECOFIN, organizată la Bruxelles, unde va prezenta oficial noile măsuri fiscale asumate de Guvernul României, în încercarea de a convinge Comisia Europeană că țara are un plan credibil de redresare bugetară.
România este în procedură de deficit excesiv, iar dacă măsurile nu sunt validate de oficialii europeni, există riscul suspendării fondurilor europene, avertizează Guvernul.
TVA și accize mai mari, CASS pentru pensionari și eliminarea scutirilor
De la 1 august 2025, românii vor plăti TVA mai mare – de la 19% la 21% pentru cota standard și de la 9% la 11% pentru produsele cu cote reduse. Accizele pentru carburanți, alcool și tutun cresc cu 10%, iar rovinieta anuală se dublează, de la 28 la 50 de euro.
Pensionarii care au venituri de peste 3.000 de lei vor plăti CASS pentru suma care depășește acest prag, până în ianuarie 2028.
Guvernul introduce plata CASS și pentru mamele aflate în concediu de creștere a copilului, șomeri, beneficiari de ajutor social și revoluționari.
În paralel, Guvernul nu a taxat suplimentar marile lanțuri HoReCa, băncile sau jocurile de noroc, măsură criticată de sindicate și opoziție.
Premierul Ilie Bolojan a declarat, luni seară, că măsurile fiscale asumate de Guvern sunt „un semnal clar” către Bruxelles și piețele internaționale, dar nu sunt suficiente pentru a repara dezechilibrele acumulate, potrivit Antena 3.
„Pachetele doi şi trei urmează să întregească aceste măsuri. Şi eu sper că aceste propuneri care au fost cuprinse în acest pachet pentru care astăzi Guvernul şi-a asumat răspunderea să fie un semnal, nu sunt neapărat suficiente, pentru că nu poţi din trei măsuri să corectezi asemenea deficite. Dar este un început necesar, obligatoriu”, a declarat premierul la Antena 1.
Bolojan avertizează că, dacă agențiile de rating și Comisia Europeană nu vor vedea un angajament ferm al României pentru reforme, „în câteva săptămâni, țara nu va mai fi considerată atractivă pentru investiții”.
Înghețarea salariilor și pensiilor până în 2026. Urmează alte două pachete de taxe
Premierul a confirmat că salariile și pensiile vor rămâne înghețate în 2026, iar Guvernul pregătește două noi pachete fiscale, pentru a aduce în total 30 de miliarde de lei la bugetul de stat.
„Pachetele doi şi trei urmează să întregească aceste măsuri. Şi eu sper că aceste propuneri care au fost cuprinse în acest pachet pentru care astăzi Guvernul şi-a asumat răspunderea să fie un semnal, nu sunt neapărat suficiente, pentru că nu poţi din trei măsuri să corectezi asemenea deficite. Dar este un început necesar, obligatoriu”, a transmis Bolojan.
„Deci, fiind în ceasul al 11-lea, am luat decizia să ne asumăm astăzi răspunderea pe acest pachet de reforme fiscale, pentru care nu erau multe variabile. Aici nu e vorba de a lua nişte soluţii foarte diferite, sunt lucruri care trebuiau făcute, dar care e nevoie să fie continuate cu al doilea şi al treilea pachet, care să atace şi celelalte probleme”, a mai spus Bolojan.
Deși Guvernul a anunțat concedieri în sistemul public, se păstrează o „portiță” pentru angajări în proporție de 15%, „în cazuri temeinic justificate”.
Subvențiile pentru partidele politice scad cu 40%, măsură considerată simbolică, dar menită să crească încrederea publicului.
Conform acordului cu UE, Comisia Europeană va evalua la fiecare 6 luni progresele României în reducerea deficitului. În cazul unor abateri sau întârzieri, accesul la fondurile de coeziune ar putea fi suspendat parțial sau total, potrivit Gândul.