Consumatorii industriali de energie electrică din România, Bulgaria și Grecia au cerut Comisiei Europene stabilirea unui mecanism de sprijin în raport cu prețurile angro mari la electricitate suportate de industriile energointensive, în special de cele din Europa de Sud-Est, din cauza fragmentării pieței europene unice de profil ca urmare a insuficienței interconexiunilor energetice dintre țările din Europa Centrală, în principal Austria, și cele din Balcani via Ungaria.
Nemulțumirea marilor consumatori industriali de curent electric din regiune este mai veche, după cum a relatat Profit.ro. Noua solicitare este inclusă acum într-o scrisoare oficială adresată vicepreședintei executive pentru Tranziție Curată, Justă și Competitivă a Comisiei, Teresa Ribera, și comisarului european pentru Energie și Locuire, Dan Jorgensen, care îi are drept co-destinatari pe miniștrii Energiei din cele 3 țări menționate. Scrisoarea, analizată de Profit.ro, este semnată de Asociația Companiilor Consumatoare de Energie din România (ACCER), Federația Consumatorilor Industriali de Energie din Bulgaria (BFIEC) și Uniunea Consumatorilor Industriali de Energie din Grecia (UNICEN).
″Prin natura lor, industriile mari consumatoare de energie au nevoie de electricitate accesibilă pentru a concura pe piețele locale și internaționale și pentru a-și furniza produsele la prețuri competitive. Susținem eforturile Comisiei de a oferi energie curată și accesibilă pentru industrie. Susținem integrarea completă a pieței energiei electrice, iar micile divergențe dintre zonele de ofertare (de 1 până la 5 euro/MWh) sunt de așteptat și, în general, nu afectează competitivitatea industriei. Cu toate acestea, după cum bine știți, în prezent, din cauza interconectării insuficiente, piețele de energie electrică din Europa de Sud-Est suferă din cauza diferențelor uriașe de preț față de Europa Centrală, cu consecințe dezastruoase pentru întreprinderile industriale din Bulgaria, Grecia și România. Însă în ciuda demersurilor Comisiei de a reduce decalajul dintre Europa de Sud-Est și Europa Centrală, există state membre care acționează în direcția opusă″, scrie în document.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News