Curtea de Conturi: Mai mult de jumătate din bugetul public din 2023 a fost pentru protecție socială

Sursa foto: Facebook
Analiza cheltuielilor făcute din bugetul public național în exercițiul financiar 2023 evidențiază că mai mult de jumătate (55%) din total a fost alocat pentru susținerea unor domenii precum protecția socială, programe de interes național din domeniul muncii, al familiei, tineretului, sănătății.

Curtea de Conturi a transmis Parlamentului Raportul public pe anul 2023 și Raportul de activitate al instituției pe anul 2024, după aprobarea acestora de Plenul Curții. Documentele au fost postate pe pagina de internet (www.curteadeconturi.ro), împreună cu rapoartele referitoare la finanțele publice locale pe anul 2023.

În anul 2024, Curtea de Conturi a verificat, în total, 1361 de entități ale administrației publice centrale și locale. Majoritatea misiunilor derulate conform programului de activitate al Curții s-au axat pe auditul de conformitate (1060), urmate de auditul financiar (535) și de cel al performanței (5). Au fost realizate 2473 de misiuni de verificare a modului de ducere la îndeplinire a recomandărilor (follow-up) și 23 de acțiuni de documentare.

În cuprinsul Raportului public se regăsesc: analiza modului în care a fost utilizat Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului în anul 2023, constatări ale misiunilor de audit realizate la Ministerul Finanțelor și la Agenția Națională de Administrare Fiscală, precum neaprobarea Strategiei digitale a Agenției (2021-2025) și lipsa unei analize privind contribuabilii cu risc fiscal. Raportul conține, de asemenea, constatările și concluziile formulate în urma auditului realizat la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc și la Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. În raport sunt incluse auditurile realizate la Romsilva, la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei și la Transelectrica. În același document sunt reflectate rezultatele auditului la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: în ceea ce privește programul „Locuințe pentru tineri”, derulat prin Agenția Națională pentru Locuințe, auditul a evidențiat lipsa unei evidențe centralizate a locuințelor închiriate sau vândute și a creanțelor aferente, ceea ce a condus la nerealizarea veniturilor planificate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: