Președintele Nicușor Dan și-a depus luni declarația de avere, în care a menționat și donațiile pe care le-a primit în campania pentru alegerile prezidențiale. Pe parcursul a 44 de pagini sunt trecute toate sumele primite – de la 10.000 de lei, până la 800.000 de lei. Majoritatea donatorilor au rămas însă anonimi.
Principalii finanțatori ai campaniei sunt soții Măriuca și Florin Talpeș, care au împrumutat pentru campania lui Nicușor Dan 800.000 de lei, potrivit declarației de avere. Pe lângă soții Talpeș, alte 8 persoane au donat câte 800.000 de lei, dar numele lor nu este trecut în declarația de avere.
Sintagma „persoană fizică cetățean român care a acordat împrumut pentru susținerea candidaturii și campaniei electorale la alegerile pentru Președintele României din anul 2025 și care nu și-a exprimat acordul pentru publicarea numelui și prenumelui” apare de 210 ori în rubrica de datorii din declarația de avere a lui Nicușor Dan.
Cinci persoane au acordat împrumuturi de 700.000 de lei, dintre care trei au rămas anonime. Ceilalți doi sunt Iancu Aurel, proprietarul clădirii istorice cunoscute ca „Mița Biciclista”, și Cătălin-Alexandru Lăpușan, CEO și Co-fondator Zitec.
Un împrumut de 550.000 de lei a fost acordat de o persoană cu numele Ruscovan Vasile Serioja. Potrivit Linkedin, acesta este fondator și CEO la Kapamed Group, producător de consumabile medicale.
Președinte a primit 21 de donații de 500.000 de lei, dar majoritatea sunt anonime. Printre cei identificați, se numără Adriana-Cristina Mihailovici și Cristian Pop.
Donații însemnate au mai fost acordate de Alexandru Gugurel (436.360 de lei), Mihai-Bogan Giubega, Octavian Crețu sau Costel Mandrea (fiecare cu 300.000 de lei).
În precampania pentru alegerile prezidențiale, președintele României a primit donații de 9.500.000 de lei și a cheltuit 7.000.000, conform datelor oferite de acesta luni într-o conferință de presă. Principalii donatorii au fost soții Talpeș și Dan Ostahie, patronul Altex. Deși a fost nominalizat de Nicușor Dan în conferința de presă, numele lui Ostahie este anonimizat în declarația de avere.
VEZI AICI DOCUMENTUL DEPUS DE NICUSOR DAN
Ce se întâmplă cu banii
Legislația electorală prevede că un candidat care depășește pragul de 3% din voturi la alegeri poate cere rambursarea sumelor utilizate din finanțare privată în timpul campaniei electorale.
Sumele provenite de la bugetul de stat, de tip subvenție, și cheltuielile din perioada de precampanie electorală nu se rambursează de la bugetul de stat. Acestea sunt deja plătite de la buget.
Publicația de investigații Snoop.ro a scris săptămâna trecută că Nicușor Dan a depus cereri de rambursare în 2024 (alegeri locale) și 2025 (alegeri prezidențiale) pentru 61,5 milioane de lei. Ambele au fost validate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), după ce a verificat legalitatea cheltuielilor.
Donațiile și împrumuturile, regim diferit în legislația electorală
Un candidat poate colecta bani din donații și împrumuturi. Donațiile pot să fie efectuate și prin intermediul platformelor online, metodă utilizată de Nicușor Dan în ambele campanii.
Împrumuturile se acordă doar printr-un contract, încheiat la notar, iar sumele se restituie după rambursarea primită de candidat de la AEP. Contractul trebuie să prevadă termenul de restituire pentru împrumut.
Donațiile pot rămâne în contul candidatului, după rambursarea de la AEP, nefiind obligat să returneze banii celor care i-au donat. În această situație se află 140.000 de lei primiți de Nicușor Dan de la AEP, după alegerile locale din 2024.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News