Coeziunea europeană în pericol – avertisment dur din partea europarlamentarului Dragoș Benea

Suras foto: Facebook - Dragos Benea

Propunerea de buget post-2027 anunțată de Comisia Europeană a declanșat un val de reacții critice în Parlamentul European, europarlamentarul român Dragoș Benea trăgând un semnal de alarmă asupra direcției în care se îndreaptă Uniunea Europeană. Într-o declarație fermă, Benea a denunțat faptul că bugetul multianual pentru perioada 2028–2034 marginalizează complet politica de coeziune, în favoarea unor alocări substanțiale pentru reînarmarea Europei.

„S-au adunat nori negri pe cerul coeziunii europene”, a declarat Benea, avertizând că data de 16 iulie 2025 ar putea rămâne în istorie ca ziua în care „a fost consemnat decesul coeziunii”.

În opinia sa, noul buget anulează practic unul dintre fundamentele Uniunii – sprijinirea regiunilor mai puțin dezvoltate pentru a recupera decalajele față de zonele prospere.

În cadrul unei ședințe extraordinare a Comisiei pentru Dezvoltare Regională (#REGI), Dragoș Benea a avut un schimb de opinii cu Raffaele Fitto, vicepreședintele Comisiei Europene și comisar pentru Coeziune și Reforme. Potrivit eurodeputatului, discuțiile au evidențiat nemulțumiri generalizate în rândul europarlamentarilor, legate atât de lipsa de transparență în procesul de elaborare a bugetului, cât și de caracterul său profund inechitabil.

„Ne aflăm în fața unei misiuni aproape imposibile pentru co-legiuitori”, a afirmat Benea, făcând referire la dificultățile ce vor apărea în procesul de validare a unui buget care contravine atât principiilor istorice ale UE, cât și intereselor comunităților europene.

Într-o notă ușor optimistă, Benea a menționat că există totuși o veste bună: evaluarea la jumătatea perioadei de bugetare a Politicii de Coeziune – pentru care este raportor – urmează să fie aprobată de Parlamentul European și Comisie. Decizia este așteptată după închiderea negocierilor interinstituționale („trilogului”) de marți, 15 iulie, care au inclus discuții cu ambasadorul Danemarcei, țară ce deține președinția rotativă a Consiliului UE. Declarațiile europarlamentarului român vin într-un moment critic pentru viitorul politicii de coeziune, un domeniu esențial pentru dezvoltarea echilibrată a Uniunii. În contextul accentuării diferențelor dintre regiuni și al noilor priorități geopolitice ale Bruxelles-ului, vocile critice din Parlamentul European capătă tot mai multă greutate.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: